Lezersbrief

'Kritiek op Fairtradekeurmerk is een misverstand'

Franka Viets, eigenaar van fairtrade webwinkel frank@fair, vindt het initiatief van de Chocolatemakers mooi, maar vindt hun kritiek op het Fairtradekeurmerk te ver gaan. 'Fairtrade heeft niet het antwoord op alle problemen, maar werkt wel aan vooruitgang.'

Het Parool
Het is jammer dat keurmerk Fairtrade wordt neergezet als een overjarig, ­paternalistisch concept Beeld Charlotte Odijk
Het is jammer dat keurmerk Fairtrade wordt neergezet als een overjarig, ­paternalistisch conceptBeeld Charlotte Odijk

Het is een prachtig initiatief van de Chocolatemakers in Amsterdam in de krant van donderdag: niet ­alleen duurzaam geproduceerde ­cacao uit Peru op de markt brengen, maar bovendien een deel van het verwerkingsproces tot chocolade daar laten plaatsvinden zodat een groter deel van de opbrengst in Peru terechtkomt.

Het is alleen jammer dat in het verhaal keurmerk Fairtrade een flinke veeg uit de pan krijgt en wordt neergezet als een overjarig, ­paternalistisch concept.

Fairtrade is een keurmerk én een wereldwijde ­beweging die er hard aan werkt arme boeren en boerinnen zonder toegang tot de wereldhandel in staat te stellen hun eigen leven vorm te geven en economische onafhankelijkheid te verwerven.

Extra premie
Er zijn nu al meer dan 1,65 miljoen producenten bij aangesloten in 75 landen. Het is ook het enige keurmerk waar de aangesloten producenten evenveel stem hebben in de organisatie als de afnemers van de fairtradeproducten. Het tegendeel van paternalistisch.

Fairtrade houdt meer in dan alleen een premie, zoals de Chocolatemakers suggereren. Er is de vaste minimumprijs die aan producenten wordt betaald en die als vangnet werkt in slechte tijden, wanneer de wereldmarktprijs onder een van tevoren vastgesteld minimum daalt.

De extra premie is bedoeld voor ­producenten om in hun ontwikkeling te investeren. Dan is er nog voorfinanciering van een deel van de verkoopprijs, zodat producenten noodzakelijke investeringen kunnen doen en niet afhankelijk worden van malafide geldschieters.

Basale problemen
Het laatste misverstand in Het ­Parool-artikel zit in de suggestie dat Fairtrade alleen werkt met producenten die de grondstoffen aanleveren. De verwerking tot een eindproduct zou altijd in de landen van de afnemers plaatsvinden, waardoor de kans op extra inkomsten in de landen van herkomst geblokkeerd wordt. De waarheid is dat al veel - en steeds meer - fairtradeproducten in het land van herkomst de gang van grondstof tot eindproduct maken.

Cacao is een fairtradeproduct dat verwerkt wordt buiten de landen van herkomst. De Nederlandse fairtradechocola komt allemaal uit Ghana en Ivoorkust in West-Afrika, een regio met veelal zeer arme en laaggeschoolde cacaoboeren.

Basale problemen moeten opgelost worden, ­zoals verhoging van de opbrengsten van de cacaoplantages, meer afwisseling in gewassen, verbetering van de infrastructuur, zekerheid over landgebruik en -bezit en het tegengaan van kinder­arbeid.

Extra ondersteuning van de ontwikkeling en deskundigheid van de boeren is een eerste vereiste. Fairtrade heeft zeker niet het antwoord op al deze problemen, maar ondersteunt de boeren en werkt samen met hen aan vooruitgang.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden