PlusOpinie

Kostas Lamprou en de pupillenlat

Maarten Moll Beeld Wolff
Maarten MollBeeld Wolff

Waar ik meteen aan moest denken toen het ging over Kostas Lamprou?
De pupillenlat. Dat is inderdaad erg stigmatiserend. De pupillenlat is een woord dat in het Vergeetwoordenboek staat. Het woord is in onbruik geraakt.

Wat de pupillenlat was, moest ik hier op de krant aan de jongere collega's wel even uitleggen. Komt ie: de pupillenlat was een houten of ijzeren lat met haken die aan de echte lat van het doel werd gehangen. Echt waar.

Omdat vroeger, toen je als achtjarige op voetbal ging, er gewoon op een heel veld werd gespeeld. Met die enorme doelen. Door die pupillenlat had de pupillendoelman bij hoge ballen toch nog kans zijn doel schoon te houden.

Soms zie je in de struiken achter het doel nog zo'n lat liggen. Verroest, met een of twee ontbrekende haken. Een artefact uit vervlogen tijden.

Niet dat de kleine Lamprou iets aan de pupillenlat had ­gehad afgelopen zondag, want de ballen die hij doorliet (en volgens de kenners en supporters had moeten houden) ­waren lage ballen in de hoek. Wat dat betreft had hij meer gehad aan pupillenpalen. Of een stok. Springveren onder zijn voetbalschoenen.

Lengtediscriminatie, dat is eigenlijk wat centraal staat in het dispuut over de (ontbrekende) lengte van de Ajax-doelman. (Prima zaalvoetbalkeeper, dunkt me.) Maar je hoort niets als de bal over het hoofd van Messi zeilt (al verschalkte hij Van der Sar in de Champions League-finale van 2009 wel met een kopbal!).

Of wat dacht u van de Ajacieden Simon Tahamata en ­Jesper Olsen. Ook geen reuzen. Lengte was nooit een ­argument als hun optreden werd bekritiseerd. Maar ja, dat waren geen doelmannen.

Ach, die arme Lamprou. ­Groter dan Napoleon, kleiner dan op de tribune gewenst. Mag je hem afrekenen op zijn lengte? Gaat het daar wel over? Misschien is het gewoon niet zo'n goede doelman. En dan beginnen ze ook nog over de pupillenlat.

Reageren? m.moll@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden