Theodor HolmanBeeld Artur Krynicki

Koning Rutte begrijpt het niet. ‘Het volk mort. Waarom kanselier?’

PlusTheodor Holman

Koning Rutte begrijpt het niet. Het gaat beter dan ooit. Jaren geen oorlog. De mensen in het rijk worden ouder. Ziekten die voorheen de dood tot gevolg hadden, worden nu genezen. En toch…

“Het volk mort. Waarom kanselier?”

De kanselier antwoordt: “Waarom wilt u maar niet zien dat het volk zich bedreigd voelt, koning Rutte?”

“Bedreigd? Ze zijn verwend!”

“Verwend dat hun kinderen niet het onderwijs krijgen dat ze verdienen, majesteit?”

“We schenken ze extra geld.”

“Daar zijn ze maar even mee geholpen, majesteit Rutte. Dat is een vitaminetablet tegen een hartaanval. Daarbij komt dat de onderwijzers en de leraren geen status hebben en geen macht.”

“Wat een onzin. Hoezo geen status?”

“Honderd onderwijsvernieuwingen hebben de leerlingen meer macht gegeven, majesteit. De leerlingen zijn zo mondig geworden dat ze de onderwijzer en de leraar het lokaal uitfoeteren en bedreigen.”

“Ach, onzin. En de ouders dan?”

“Als de ouders iets niet bevalt, stappen ze naar de rechter, majesteit. Meestal winnen ze. D66-rechters, weet u wel, die hun kinderen op de beste scholen hebben zitten.”

“Dat is allemaal nonsens. Ik krijg daar helemaal geen berichten over.”

“Precies, majesteit. U krijgt daar geen berichten over.”

Koning Rutte stampvoet. “En waardoor voelt het verwende volk zich nog meer bedreigd, kanselier?”

“Ach, majesteit, waar moet ik beginnen? U zegt dat we het goed hebben, maar iedereen hoort alleen maar dat wat het leven fijn maakt, minder wordt en wat het leven vervelend maakt, meer.”

“Ze zijn getikt, kanselier.”

“Minder vlees, meer asielzoekers, minder hard rijden, meer belastingen, minder vrijheid van meningsuiting, minder christendom, meer islam, meer van hetzelfde bij de publieke omroep waar je meer links en minder rechts krijgt. Dat zijn bedreigende zaken, majesteit Rutte.”

“Klein grut en helemaal niet bedreigend! Een verwend kind moet je laten lijden, kanselier! Dan gaat het waarderen wat het heeft.”

“Uitstekend, majesteit. Ik ben benieuwd wie u laat lijden? De boeren, de onderwijzers, de vissers, de asielzoekers, de mensen in de dorpen waar de azc’s zijn, de kranten, de laagstbetaalden die niets merken van de welvaart, de pensioengerechtigden met minder pensioen, degenen die zorg nodig hebben, maar voor wie die er niet is?”

“Je overdrijft, kanselier!”

“Is dat zo, majesteit?”

“En ik ben geen koning!”

“Klopt, majesteit.”

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden