Marjolijn de Cocq. Beeld Artur Krynicki
Marjolijn de Cocq.Beeld Artur Krynicki

Konijn op je bank, dat lijkt me nog mooier

PlusMarjolijn de Cocq

Ik ben een late instapper als het gaat om het lezen van verhalen. Als kind koos ik mijn boeken in de bibliotheek liefst zo dik als maar kon, anders waren ze te snel uit. Sowieso waren de boeken te snel uit, onder meer door mijn stiekeme avondlijke leesactiviteiten – mijn moeder verried haar pogingen mij te betrappen door het tikken van haar trouwring tegen de trapleuning.

Maar ik heb inmiddels ook het korte verhaal zeer lief. Leermeester bij uitstek was de op 30 juli van dit jaar zijn Eva achterna gereisde J.M.A. Biesheuvel. Dus wat een mooi nieuws is het dat Van Oorschot, die in 2008 3000 pagina’s Verzameld werk uitbracht, volgend jaar in de befaamde dundrukuitgaven van de uitgeverij komt met het eerbetoon Schip in dok. Voor de selectie van dit in memoriam wordt de hulp ingeroepen van liefhebbers; boekhandelaren, lezers, kenners maar ook beginnende adepten kunnen hun top vijf van favoriete verhalen insturen.

Eveneens een eerbetoon is De Biezen, een exclusieve uitgave van uitgeverij Sunny Home – opgericht door boekhandelaar en vriend Kees Schafrat op de dag dat Sunny Home, het houten huis in Leiden van Maarten en Eva Gütlich-Biesheuvel, te koop werd gezet. ‘Ze waren zestig jaar onafscheidelijk,’ schrijft Schafrat in zijn voorwoord. ‘Eva was Maartens steun en toeverlaat, de kapitein van het in de Kernstraat gestrande schip vol verhalen.’

In De Biezen, verschenen in een eenmalige ­oplage van duizend, kijken Mensje van Keulen en Maarten ’t Hart terug op bijna vijftig jaar vriendschap. Het is een boekje dat schrijnt, met onder meer liefdevolle dagboekaantekeningen van Van Keulen. April 1978: ‘Een paar kaarten en brieven, waaronder een brief van Maarten en Eva. “Met ons gaat het lang niet kwaad” (Eva) “Het gaat slecht met mij” (Maarten).’ ’t Hart ­beschrijft hoe ‘reuze droevig’ het was dat Biesheuvel geleidelijk aan stil viel. ‘Met lede ogen zag hij dat Mensje en ik rustig door schreven.’

Maar er valt ook veel te grijnzen. Bij de glansrol voor hond Kippie (op Kippie na heetten alle honden van de Biesheuvels Bruno), die ’t Hart elke keer opnieuw naar het lijf staat. Om het hilarische In een roeiboot waarin ’t Hart een Zeer Kort Verhaal (ZKV) van A.L. Snijders over hem en Biesheuvel met verve ontkracht.

Brokje in de keel: dat er bij de Biezen met al hun levende have ook jarenlang een speelgoedkonijntje op de bank zat. In oktober 2020 verhuisde het met bevriende schrijver Pieter Waterdrinker naar Sint-Petersburg. De komende jaren zal Konijn rouleren onder de winnaars van de J.M.A. Biesheuvelprijs – de prijs voor de beste Nederlandstalige verhalenbundel die dit jaar, een omstreden besluit van de jury, onuit­gereikt bleef. Een deel van de opbrengst van De Biezen gaat naar de winnaar van 2021. Maar Konijn op je bank, dat lijkt me nog mooier.

Reageren? m.decocq@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden