Column

'Kom op wethouder Litjens, nodig Sagan uit'

Roelf Jan DuinBeeld Wolff

Bescheidenheid siert de mens en goede wijn behoeft geen krans en zo, maar zo timide als wethouder Pieter Litjens hoeft nou ook weer niet. De VVD'er lanceert het ene na het andere plan om het leven van de fietsende Amsterdammer te veraangenamen en blijft daarbij om onbekende reden zelf totaal buiten beeld.

Maar liefst 54 miljoen euro trekt hij uit om fietspaden te verbreden, asfalt te egaliseren en 'fietssnelwegen' door de stad aan te leggen. Maar zag u beelden van een stralende wethouder die op een degelijke Gazellefiets trots door de stad banjert? Nee, in plaats daarvan was het nota bene wereldkampioen wielrennen en halfgod Peter ­Sagan die op Twitter de Amsterdamse fietscultuur prees.

"Zo zou het spitsuur in elke moderne stad eruit moeten zien," schreef hij bij een filmpje van een stroom fietsers onder het Rijksmuseum. Kom op Litjens, nodig hem uit, hijs jezelf in een strak broekje en een flitsend wielershirt en ga met Sagan een rondje door de stad fietsen. En vergeet niet de media uit te nodigen.

Wie de wetten van de politieke marketing een stuk beter begrijpt, is SP-wethouder Arjan Vliegenthart. Het woord 'armoede' hoeft maar te vallen op televisie en nog voor de derde lettergreep is uitgesproken staat Vliegenthart voor de camera. En als in een willekeurige sociale huurwoning in een Amsterdamse achterstandswijk een beetje verf afbladdert, komt de wethouder hoogstpersoonlijk langs.

Bij de SP noemen ze dat een 'permanente campagne', iets waar andere partijen jaloers naar kijken, maar soms ook irritatie oproept. Toen Vliegenthart een tijdje geleden samen met in tomaatrode windjacks gestoken partijgenoten langs de deuren ging om mensen attent te maken op armoedevoorzieningen kreeg hij van de gemeenteraad een tik op de vingers. Een wethouder mag best pronken met zijn prestaties, maar om daar een SP-feestje van te maken ging zowel de oppositie als collegepartijen D66 en VVD te ver.

In dat licht is het interessant om te zien hoe een andere wethouder zichzelf in de schijnwerpers weet te krijgen. D66'er Abdeluheb Choho was nooit de meeste uitgesproken wethouder van dit college, en toen hij zich een keertje uitsprak, ging dit zo gierend mis dat hij de halve binnenstad over zich heen kreeg. Na zijn uitspraak dat de overlast door de drukte 'een kwestie van perceptie' is, brak nog net geen volksopstand uit, maar het scheelde niet heel veel.

Enfin, Choho haalde onlangs de media met een opvallende actie. Nadat energiebedrijf Vandebron aan Nuon een ludiek bod van een miljoen euro deed om de kolencentrale aan de Hemweg dicht te krijgen, zag Choho zijn publicitaire kans schoon.

Hij kondigde op zijn persoonlijke Facebookpagina aan om dat bod te verdubbelen. Niemand op het stadhuis die wist uit welk potje dat miljoen moest komen, laat staan dat er een concreet plan lag om die stinkcentrale te sluiten, maar Choho had zijn mediamoment te pakken.

Een week later prijkte de wethouder op abri's door de hele stad. "Ik wil van aardgas af," stond op de posters die deel uitmaakten van een landelijke duurzaamheidscampagne.

En, toeval bestaat niet, dezelfde week maakte Choho bekend zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van D66. Had hij zijn eigen campagne toch maar mooi een vliegende start gegeven.

Politiek verslaggevers Roelf Jan Duin en Michiel Couzy belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad. Reageren? r.duin@parool.nl

Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden