Opinie

'Koester je buurt of de sfeer verdwijnt'

Om de negatieve gevolgen van gentrificatie tegen te gaan, is het zaak dat nieuwe bewoners gaan integreren en over de geschiedenis van hun buurt leren, stelt Iris den Hartog. Lessen uit San Francisco gelden onverkort voor Amsterdam.

Iris den Hartog
Mustafa El Nali en zijn vrouw Latif aan het werk in snackbar Twins. Beeld Tammy van Nerum
Mustafa El Nali en zijn vrouw Latif aan het werk in snackbar Twins.Beeld Tammy van Nerum

Met snackbar Twins dreigt weer een buurtzaak te verdwijnen, luidt de titel van het artikel dat op donderdag 24 januari in Het Parool verscheen.

Ik denk terug aan de tijd dat ik in de Boomstraat woonde en ik op Koningsdag, Gay Pride en luie zaterdagavonden aangeschoten en uitgehongerd in Twins stond te wachten op een broodje kaassoufflé. Eigenaar Mustafa was nooit te beroerd een gezellig praatje met me te maken.

Het vastgoedbedrijf dat het pand aan Mustafa verhuurt is minder blij met snackbar Twins. Vier jaar geleden trachtte het al de huurprijs te verdubbelen. Nu wordt de snackbareigenaar door het bedrijf beschuldigd van overlast en het dumpen van frituurvet in de afvoerput, zo berichtte de krant.

Solide redenen om de snackbar te sluiten vindt de verhuurder. Valse beschuldigen, meent Mustafa, die het doel hebben zijn zaak alsnog uit het pand te krijgen.

Net als Amsterdam kampt ook San Francisco met alsmaar stijgende huurprijzen van woningen en bedrijfspanden. De grote vraag naar woon- en werkruimte is het gevolg van de succesvolle technologie-industrie van Silicon Valley. Hierdoor zie je dat de cultuur die de stad zo eigen maakt, langzaam verdwijnt.

Salsabarretjes
Voor mijn afstudeeronderzoek naar dit proces van gentrificatie interviewde ik tientallen buurtbewoners en ondernemers van The Mission: een arbeiderswijk in San Francisco die bekendstaat om haar Latijns-Amerikaanse inwoners.

De authentieke cultuur die deze Missioneros gedurende de twintigste eeuw hebben vormgegeven wordt gekenmerkt door onder andere de tacqueria's, Mexicaanse bakkers, low riders, carnaval, kleurrijke muurschilderingen en salsabarretjes. Deze elementen maken de wijk ook een aantrekkelijke vestigingsplaats voor de welvarende, hoogopgeleide werknemers van bedrijven als Google en Facebook.

Iris den Hartog. Beeld -
Iris den Hartog.Beeld -

Iris den Hartog
Onderzocht voor haar studies Culturele Antropologie en Global Criminology de gevolgen van gentrificatie in San Francisco.

Waarom zou je je pand verhuren aan een Mexicaanse bakkerij die 600 dollar per maand kan opbrengen, als een boetiekeigenaar bereid is de driedubbele huurprijs neer te leggen? Vastgoedbedrijven verhogen de huur van bedrijven als de bakker totdat de zittende huurder het bedrag niet meer kan ophoesten en vertrekt. Blijft hij betalen, dan wordt het verhuurbedrijf 'creatief' om alsnog ruimte te maken.

In de Latijns-Amerikaanse cafés en winkeltjes kwam ik overigens zelden de nieuwe bewoners van The Mission tegen. Die zaten achter een MacBook in een naastgelegen pand waar net een nieuwe koffiebar was geopend, volledig ingericht met Scandinavisch design.

Arrogantie
"Ze komen om de karakteristieke sfeer van The Mission te ervaren, maar vervangen vervolgens onze winkels en restaurants met een hippere en duurdere versie die niet toegankelijk is voor de mensen met een arbeidersloon," vertelden buurtbewoners die ik interviewde.

Die arrogantie, gecombineerd met desinteresse, deed hun verdriet en maakte kleine ondernemers angstig. Wie wordt de volgende, vroegen zij zich af.

Los van de maatregelen die getroffen moeten worden vanuit het beleidsdoel om huurders en kleine ondernemers te beschermen, heeft deze ervaring mij geleerd dat je als buurtbewoner ook een verantwoordelijkheid met je meedraagt.

Samen integreren
Het is belangrijk om je bewust te zijn van die verantwoordelijkheid en van je rol in de wijk. Net zoals we van migranten wensen dat ze integreren door zich de Nederlandse taal en cultuur eigen te maken, zouden we van elkaar een 'binnenlandse' integratie mogen verlangen wanneer we ons in een nieuwe buurt vestigen.

Leer over de geschiedenis van je wijk en haar bewoners, ga eens naar de kapster die al dertig jaar op dezelfde hoek knipt, word vrijwilliger bij een buurtevenement en ondersteun kleine lokale ondernemingen.

Daarmee is het natuurlijk niet verboden om af en toe eens te genieten van een veel te dure soja latte in dat nieuwe koffietentje. Diversiteit is juist wat een buurt krachtig maakt. En daarbij kan een snackbar niet ontbreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden