null Beeld Artur Krynicki
Beeld Artur Krynicki

KNVB was de voetbalvrouwen even vergeten

PlusJaap de Groot

Jaap de Groot

Iedereen was ineens klaarwakker. Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB, sprak op Radio 1 meteen over gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Net als bij de vragen in de Tweede Kamer aan sportminister Tamara van Ark, over het doorgaan van de eredivisie mannen en het niet doorgaan van de eredivisie vrouwen.

Nota bene tijdens het coronadebat ging het niet over gezondheid, maar gendergelijkheid. Terwijl het daar niets mee te maken had. De KNVB kreeg simpelweg de rekening gepresenteerd voor de onduidelijke status van het vrouwenvoetbal binnen de bond. Want als je formeel tot de amateurs behoort, hoe kun je dan gelijkheid claimen met de profs?

In het Delta Plan, het draaiboek voor het betaald voetbal tijdens de coronacrisis, worden de vrouwen ook niet genoemd. Terwijl dit plan voor de regering leidend is bij de beoordelingen, omdat het een onderscheid schetst tussen de bedrijfstak (eredivisie en eerste divisie mannen) en de rest van het voetballandschap. Door de eredivisie vrouwen uit het Delta Plan te laten, bleef die buiten het blikveld van het kabinet.

Van der Zee kreeg dat pas door toen het leed al was geschied en speelde snel de troef van gendergelijkheid uit. De bal werd meteen door de minister richting de KNVB gekaatst: de vrouwen dienen dan aan dezelfde gezondheidsregels te voldoen als de mannen bij de 34 profclubs. Een protocol dat door het RIVM is goedgekeurd.

Dus moeten iedere speler, trainer en begeleider voor iedere wedstrijd worden getest. Kosten per persoon circa 37,50 euro, wat per jaar op zo’n 150.000 euro neerkomt. Bij Ajax blijkt de vrouwensectie al meegenomen te zijn in dit ‘mannenbeleid’, maar het valt te betwijfelen of dit bij de vrouwen van vv Alkmaar en Excelsior ook het geval is. Deze clubs kunnen nu rekenen op een extra kostenpost van ten minste 20.000 euro per selectie.

Dan een kleine greep uit de lijst van extra maat­regelen: dagelijks invullen van de coronavragenlijst op de smartphone, alleen reizen naar de club, de kleedkamer is alleen kortdurend toegankelijk voor het aantrekken van trainingskleding, douchen met maximaal vier personen tegelijk en op 1,5 meter afstand, handschoenen verplicht bij ontbijt en lunch en vanwege de 1,5 meterregeling wordt er met twee spelersbussen gereisd.

De KNVB heeft na het kabinetsbesluit aangegeven dat de naleving van dit protocol extra gecontroleerd gaat worden en er sancties volgen als een wedstrijd moet worden afgelast door het niet naleven ervan. Zo wordt meteen duidelijk waarom de eredivisie vrouwen tot 30 oktober is uitgesteld. Niet alleen dient eerst bij alle acht clubs uitgebreid te worden getest, ook moeten diverse organisaties nog ­coronaproof worden gemaakt.

Nu moet de KNVB alleen nog zorgen dat de betaalde tak van het vrouwenvoetbal onder de ­profsectie gaat ressorteren. Om verdere mis­verstanden te voorkomen.

Jaap de Groot schrijft in Het Parool wekelijks een column over sport.

Reageren? j.degroot@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden