Ruben Koops Beeld Artur Krynicki
Ruben KoopsBeeld Artur Krynicki

Klimaatactie van Bij1 is oppositie voeren uit het boekje

PlusRepubliek Amsterdam

Amsterdam gaat zich waarschijnlijk aansluiten bij het rijtje landen en steden dat de klimaatcrisis uitroept. Het idee komt van Bij1, schoorvoetend schaarden in de afgelopen weken steeds meer partijen aan de linkerkant van het spectrum zich achter het ­initiatief.

Het idee is dat de urgentie en het gevaar van klimaatverandering nog niet afdoende zijn doorgedrongen tot de samen­leving. Door een crisis of noodtoestand uit te roepen, worden de Amsterdammers zich pas echt bewust van de ernst van de situatie, zo is de gedachte.

Deze actie van Bij1 is oppositie voeren uit het boekje. Je neemt een urgente zaak waar veel aandacht voor is, en schetst het probleem nog net iets extremer. Vervolgens eis je dat je bond­genoten zich bij jouw definitie aansluiten. Bij1 kan op deze ­manier alleen maar winnen. Als de overige partijen het uitroepen van de klimaatcrisis negeren, ben je de dappere eenling die het opneemt tegen het establishment. Als ze het plan steunen, ben je de morele leider op links met goede ideeën.

Andere partijen worstelen juist met het dilemma dat Bij1 opwerpt. Als zij Bij1 niet steunen bestaat het risico dat zij gezien worden als partijen die de klimaatverandering niet serieus nemen. Ze kunnen dus niet ­anders.

En dus stemmen zij in meerderheid toch maar in met deze symbolische declaratie.

De discussie over de klimaatcrisis leverde donderdag al gauw een uur debat op tussen de partijen onderling. Wethouder Marieke van Doorninck (klimaat) vond het allemaal wel best. Gepokt en gemazeld als zij is, legde zij Bij1 en de rest geen strobreed in de weg. “Ja, er is een klimaatcrisis, maar of een uitspraak van de gemeenteraad daarbij helpt, weet ik niet,” ­nuanceerde zij voorzichtig.

Van onderwerpen die geen geld kosten of waar geen afspraken over zijn gemaakt, moet je vooral geen punt maken, weet zij.

Tussen haar begripvolle woorden door waarschuwde Van Doorninck de gemeenteraad wel voor de consequenties van deze symboolpolitiek. Want door het wedstrijdje verplassen op links gaan de partijen er aan voorbij dat er ook nog een hele grote groep mensen is die ronduit sceptisch zijn over de aanpak van klimaatverandering. Volgens Van Doorninck kunnen termen als ‘crisis’ of ‘noodtoestand’ het idee geven dat de ­gemeente niet meer luistert naar de zorgen en klimaatbeleid gaat uitvoeren over de hoofden van deze inwoners heen, zoals bij een echte crisis of noodtoestand.

Anders dan Bij1 staat Van Doorninck regelmatig in zaal­tjes met boze buurtbewoners die zich zorgen maken over het aardgasvrij maken van hun wijk, of de kosten van een warmtepomp. “Bij een crisis hoef je mensen niet mee te nemen, maar bij het klimaatbeleid is draagvlak essentieel,” probeerde zij de gemeenteraad mee te geven.

Intussen vond Van Doorninck het natuurlijk prima dat de partijen elkaar de maat namen met het uitroepen van een klimaatcrisis. Dan ging het tenminste niet over de inhoud. Want een jaar na de start van ­deze coalitie, de groenste ooit, is er nog héél veel onduidelijk over die klimaatambities. Zo is nu van drie woonwijken bekend dat die van het gas afgaan, maar wanneer dan, en tegen welke prijs?

Er zouden drie logistieke overslagpunten komen aan de rand van de stad, waarvanuit elektrische auto’s vracht het centrum inrijden. Staan die er al? De afvalinzameling zou verbeterd worden, zodat er minder vuilniswagens door de stad rijden. Hoe staat het daarmee? Hoeveel gemeentelijke panden zijn al klimaatneutraal gemaakt?

Allemaal groene ambities die op de plank liggen, maar waar de gemeenteraad geen belangstelling voor toonde. Blijkbaar geeft het uitroepen van een klimaatcrisis meer voldoening.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in ‘Republiek Amsterdam’ een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? r.koops@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden