Opinie

Kinderen van basisschool De Nautilus willen meer diversiteit in kinderboeken

Groep 5/6 van basisschool De Nautilus schaart zich achter een pleidooi van columnist Reza Kartosen-Wong in Het Parool voor diversiteit in kinderboeken. ‘Als je leest is het leuk om jezelf te herkennen.’

Maria Streefkerk
De leerlingen hebben brieven geschreven aan uitgeverijen om hen op te roepen meer inclusieve en diverse kinderboeken op de markt te brengen. Beeld
De leerlingen hebben brieven geschreven aan uitgeverijen om hen op te roepen meer inclusieve en diverse kinderboeken op de markt te brengen.

“Kinderen op De Nautilus lezen elke dag een half uur uit een zelfgekozen boek,” vertelt Maria Streefkerk, docent van groep 5 en 6 op basisschool De Nautilus. “We vinden lezen erg belangrijk en bevorderen actief de leesmotivatie door veel te praten over boeken. Lezen is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen, het is dé manier om hun woordenschat en kennis over de wereld uit te breiden.”

“Lezen stimuleert de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Tijdens het lezen woon je immers even in het hoofd van een ander, maak je deel uit van een ander gezin of een andere cultuur en verdiep je je in de uitdagingen waarmee iemand wordt geconfronteerd. Zo vergroot lezen het begrip voor mensen die anders zijn dan jij en leer je de wereld om je heen te waarderen.”

“Onlangs werden mijn leerlingen erg verrast door het boek Planeet Omar van Zanib Mian, een uit het Engels vertaalde graphic novel waarin een trotse moslimjongen zijn plekje zoekt in een nieuwe leefomgeving en te maken krijgt met vooroordelen. Eén van mijn jongens was zo verrukt over het boek dat hij me ’s middags vroeg of hij het mee naar huis mocht nemen omdat hij vond dat het over hem ging.”

“Mede door dit boek ontstond er in de klas een gesprek over diversiteit in kinderboeken. Kinderen zeiden dat zij vonden dat boeken te vaak over blanke kinderen gaan, dat meisjes te vaak schattig, tuttig en kattig zijn en dat er weinig boeken zijn over kinderen met twee vaders of twee moeders.”

“De column ‘Te stads’ betekent natuurlijk ‘te zwart’ van Reza Kartosen-Wong over diversiteit in kinderboeken uit Het Parool van 6 mei 2019 past bij dit thema. Ik heb de tekst met de kinderen gelezen en besproken. Hierop is groep 6 is aan de slag gegaan. De leerlingen hebben brieven geschreven aan uitgeverijen om hen op te roepen meer inclusieve en diverse kinderboeken op de markt te brengen.”

“Hun schrijfsels treft u hierbij aan, evenals de tekeningen van kinderen uit groep 5 en 6. In de groep leeft de hoop dat zij van invloed zijn op kinderboekenschrijvers en uitgeverijen en dat er daardoor een grotere verscheidenheid aan kinderboeken op de markt zal komen.”

Maria Streefkerk, docent groep 5/6 op basisschool De Nautilus

Stoere meiden

“Onze hele klas vindt lezen heel leuk, maar als ik in de bibliotheek zoek, vind ik dat er te weinig boeken zijn geschreven over stoere meiden. Onze hele klas is een brief aan het schrijven, zodat meer auteurs boeken gaan schrijven over moslimkinderen, kinderen met een andere huidskleur, kinderen die geadopteerd zijn en stoere meiden.”

“Ik wil dat ze meer gaan schrijven over meiden die stoer zijn. Meiden zijn wel de hoofdpersoon in een boek, maar ze zijn vaak prinsesachtig, tuttig en bangig. Stoere meiden komen niet vaak voor in boeken.”

Wim

Geld verdienen

“Wij lezen dagelijks boeken. Dat is een beetje ons ding, omdat we daardoor veel beter in spelling worden, woordenschat, taal en rekenen. Als je boeken leest is het leuk om jezelf te herkennen. Ik wil meer boeken over donkere meisjes, omdat ik heel veel van lezen houd en omdat ik zelf Ghanees ben en een donkere huidskleur heb. En ik zou het leuk vinden als er meer boeken zijn die niet alleen over jongens gaan. Dat is ook goed voor andere kinderen, ik wil meer diversiteit in kinderboeken.”

“Ik heb dat ook in de krant gelezen dat uitgevers bang zijn dat ze dan geen geld verdienen, maar iedereen zou het juist willen lezen. Ik zou er heel erg blij mee zijn.”

Shelomith

Twee moeders

“Vaak als ik een boek lees dan gaat het altijd over dezelfde soort kinderen. En daarom vind ik dat er meer boeken mogen komen over andere kinderen, zoals bruine meisjes, bruine jongens, coole meisjes enzovoort. Ik vind het belangrijk, want kinderen kunnen daar onzeker van worden.”

“En daarom wil ik dat er andere boeken komen. Over kinderen die bijvoorbeeld twee moeders hebben of twee vaders. Ik vind lezen heel leuk. Ik wil meer diversiteit. U denkt dat het niet wordt verkocht, maar ik zou het willen kopen.”

Lana

null Beeld

Mezelf herkennen

“Onze klas houdt heel veel van lezen, maar als ik in de bieb kijk, zie ik bijna geen kinderboeken over moslims. Kunt u ervoor zorgen dat er meer kinderboeken over moslims komen, net zoals het boek Planeet Omar? Het is leuk voor mij, want dan herken ik mezelf. Ook is het leuk voor andere kinderen, want dan gaan ze anders denken over moslims. Vaak zijn er negatieve dingen over moslims, dat zij bijvoorbeeld problemen veroorzaken.”

Abderrahmane

Elkaar begrijpen

“Ik zou graag willen dat er niet alleen boeken met blanke jongens zijn. Dus ik wil u vragen om bijvoorbeeld meer boeken over moslim­kinderen te schrijven. Of over iemand die geadopteerd is, want dan voelen die kinderen zich beter en begrijpen kinderen elkaar beter. Sommige mensen denken dat kinderen zulke boeken niet willen lezen, maar onze klas gaat ze zeker kopen.”

Noël

Wees niet bang

“Onze klas is heel erg bezig met lezen. En ik vind lezen heel belangrijk dus ga ik vaak naar een boekwinkel. Maar als ik een boek zoek, zie ik bijna geen stoere meisjesboeken en geen mensen met een geloof in een boek dat niet negatief is. Die wil ik juist hebben.”

“Ik heb een heel leuk boek het boek heet Ottilie en de drochtenjagers. En haar broertje is juist bazig. En ik wil heel graag dat er ook bruine mensen in voorkomen. O ja, stoere meisjes mogen van mij ook vaker de hoofdpersoon zijn. En ik zou dus diversiteit in kinderboeken willen hebben. Dat is alles wat ik in een kinderboek zou willen. En u hoeft niet bang te zijn dat het niet verkoopt, want wij gaan het boek sowieso kopen. Alvast bedankt.”

Ellie

Arabische families

Ik houd van lezen. Ik kan nog niet heel goed lezen, maar ga wel vooruit. Mijn leukste boek dat ik heb gelezen is Planeet Omar. Omdat ik ervan geleerd heb. Ik wil dat er meer van dit soort boeken komen. Ik wil vragen om meer boeken over moslimjongens of meisjes, zoals Planeet Omar. Dan leer ik meer over Arabische families.

Adnan

null Beeld

Geadopteerd

Als ik naar de bibliotheek ga zie ik heel weinig kinderboeken die over moslims gaan. Ik vind dat er meer kinderboeken moeten komen met moslimjongens en moslimmeisjes. Ik vind dat er meer diversiteit moet komen. Dat zijn bijvoorbeeld boeken met blanke en bruine kinderen, geadopteerde kinderen en kinderen die geen moeder of vader hebben.

In de klas lezen we veel. Hoe ik op het idee kwam dat er meer diversiteit in kinderboeken moet komen? Ik las Planeet Omar en ik herkende mezelf in het boek en nu wil ik meer van zulke boeken.

Imran

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden