Lezersbrief

'Kennelijk wil men van de ADM-krakers af'

Kennelijk staat men niet voor de scheepsbouw van Amsterdam en gunt men Chidda vele miljoenen, schrijft Paroollezer Jaap Draaisma.

Beeld ANP

Wederom schrijft Het Parool in een artikel over het ADM-terrein dat 'de plannen van Chidda volgens de rechter voldoen aan het kettingbeding dat op de grond rust' (28 december).

Nu zijn er veel rechtszaken over het ADM-terrein gevoerd, maar een rechterlijke uitspraak over het kettingbeding is er nooit geweest. Wel heeft de rechter op 7 augustus 2018 bepaald dat de bewoners van het ADM-terrein geen beroep kunnen doen op het kettingbeding.

Dat beding is indertijd door de gemeente op het terrein gelegd om te garanderen dat de grond in de toekomst weer voor scheepsbouw gebruikt zal gaan worden. Met die garantie heeft de gemeente het terrein toen heel goedkoop verkocht; je kunt er immers niet veel meer.

Op 12 december 2017 heeft een aantal hoogleraren in een hoorzitting van de gemeenteraad het ketting­beding en de plannen van Chidda beoor­deeld.

De meningen van de hoogleraren waren verdeeld: er is een strenge uitleg (alleen scheepsbouw toegestaan, dus plannen Chidda afwijzen) tegenover een ruime uitleg (reparatie is ook scheepsbouw, dus plannen zijn in orde).

Bij een ruime uitleg verliest de gemeente de mogelijkheid om straks nog te kunnen sturen op het terrein, met name om de scheepsbouw voor Amsterdam te redden, wanneer die over enkele jaren uit Noord weg moet voor woningbouw, zoals op de Oranjewerf en Shipdock.

Dan dreigt Amsterdam een stad zonder scheepsbouw te worden; historisch en economisch te absurd voor woorden. Daarnaast is Chidda natuurlijk spekkoper als het terrein voor meer functies gebruikt mag worden.

Na deze hoorzitting heeft de gemeenteraad niets meer met het kettingbeding gedaan; ook niet na de verkiezingen van maart 2018, toen er een nieuw stadsbestuur was aangetreden. Kennelijk staat men niet voor de scheepsbouw van Amsterdam, gunt men Chidda vele miljoenen en wil men van de ADM-krakers af.

Jaap Draaisma, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden