'Keihard aanpakken', geloven kiezers dat nog?

Ruben Koops Beeld Wesley van Zuthpen
Ruben KoopsBeeld Wesley van Zuthpen

Waar gaat de campagne voor de raadsverkiezingen 2018 eigenlijk over? Wonen natuurlijk, da's logisch. En de drukte in de stad, de binnenstad welteverstaan. En dan gaat het ook nog een beetje over de onderwerpen die aan onze identiteit als Nederlander en Amsterdammer raken; vooral de nieuwkomers als Denk en Forum voor Democratie spelen daar op in.

Maar waar de deelnemende politieke partijen het nauwelijks over hebben, is het onderwerp criminaliteit en veiligheid. ­Tijdens debatten, toespraken van de lijsttrekkers of in de ­reclame-uitingen van de partijen komt het bijna niet terug.

Vreemd, want het onderwerp is aan het begin van de campagne door het dodelijke drama op Wittenburg toch behoorlijk in de schijnwerpers gezet.

Overigens hadden de kiezers dat nieuwste geweldsincident niet nodig om veiligheid als een groot punt van zorg te zien. Het gemeentelijke onderzoeksbureau OIS peilde criminaliteit en (on)veiligheid al in ­januari als een van de drie belangrijkste thema's voor kiezers, vooral onder laagopgeleiden. Verklaarbaar, want die hebben er in de buitenwijken, ver weg van de Stopera, het meeste last van.

En het onderwerp lijkt voor kiezers zelfs belangrijker te worden, naarmate de tijd vordert. Want uit nieuw interessant onderzoek van I&O Research, specifiek gericht op verkiezingsthema's, blijkt veiligheid na wonen zelfs de belangrijkste motivatie voor kiezers om te stemmen op een bepaalde partij.

Liefst 41 procent van de Amsterdamse kiesgerechtigden voert dit onderwerp als hoofdreden aan.

De enige andere grote stad in Nederland waar veiligheid net zo leeft onder kiezers, is Utrecht (42 procent). Toevallig de stad waar na Amsterdam de laatste jaren de meeste liquidaties te betreuren zijn, in het kader van de aanhoudende oorlog in de onderwereld. Dezelfde oorlog die in Wittenburg weer een onschuldig slachtoffer eiste.

Een antwoord op deze duidelijke zorg van de kiezer blijft uit. Groot was de eensgezindheid van de raad vorige week toen men in reactie op de schietpartij op Wittenburg besloot een brief te sturen naar Den Haag, met het verzoek om meer agenten. Maar GroenLinkslijsttrekker Rutger Groot Wassink merkte terecht op dat het de derde of de vierde brief was die in dit kader is verstuurd.

Ook de nieuwkomers komen niet verder dan het bestaande pakket maatregelen, zoals camera's en meer agenten. Zelfs de retoriek is oud nieuws. 'Keihard aanpakken' zegt Forum voor Democratie in zijn programma. Opstelten en Teeven zijn er ooit groot mee geworden, maar ­geloven kiezers dat nog?

Creativiteit om dit onderwerp te agenderen ontbreekt ook. Waar de stad op woongebied de ene na de andere maatregel presenteert om de markt te beteugelen, en tegen de drukte actieplan na offensief afkondigt om een paar duizend boze bewoners van de binnenstad van dienst te zijn, blijft de discussie over veiligheid steken bij de roep om meer agenten.

De hand moet in eigen boezem, want tijdens verkiezingsdebatten agenderen journalisten criminaliteitskwesties ook nauwelijks. Misschien omdat ze, net als de lijsttrekkers, over het algemeen niet in buurten wonen waar onveiligheid structureel een issue is?

Het blijft ondertussen ook stil over de schokkende conclusies uit de leefbaarheidsindex, van vorige week. Hieruit bleek dat bewoners van Zuidoost hun wijk de laatste tijd weer dalende rapportcijfers geven, na jaren van voorzichtig opkrabbelen.

En ­alweer ging de aandacht uit naar Centrum, waar het gemiddelde cijfer voor de levenskwaliteit is gezakt naar een 7,9. En dat terwijl drie van de vier minst leefbare buurten van Amsterdam nog altijd in Nieuw-West liggen, blijkt uit hetzelfde rapport.

Maar geef de politici eens ­ongelijk. Waarom zou je een ­probleem benoemen als je het antwoord eigenlijk al weet, maar er geen oplossing voor hebt?

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? r.koops@parool.nl

null Beeld Steen
Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden