Lezersbrieven

‘Kan of wil ik straks zonder mondkapje door mijn eigen buurt lopen?’

Lezers van Het Parool reageren op de mondkapjesplicht die woensdag op verschillende plekken in Amsterdam is ingegaan. ‘Zonder hard bewijs is het mondkapje vooral een geloofsartikel.’

Het Parool
Een bord met informatie over mondkapjesplicht op de Nieuwendijk. Het dragen van een mondkapje wordt verplicht op drukke plekken in Amsterdam.  Beeld ANP
Een bord met informatie over mondkapjesplicht op de Nieuwendijk. Het dragen van een mondkapje wordt verplicht op drukke plekken in Amsterdam.Beeld ANP

‘Zonder hard bewijs is het mondkapje vooral een geloofsartikel’

Onze burgemeester neemt een risico door met haar mondkapjesplicht op de coronanoodwet vooruit te lopen en dat is onverstandig.

Ik snap dat ze wel móest nadat minister Grapperhaus haar na de Damdemonstratie op de brandstapel had gegooid. Nieuwe problemen met het handhaven van de 1,5 meterregel zouden haar in lichterlaaie zetten.

Maar ten eerste waarschuwde de Raad van State al in mei dat het instrument van de noodverordening niet te lang en niet te veel opgerekt moet worden. ‘Nieuw normaal’ hoort in nieuwe wetten geregeld te worden. Niet in decreten van burgemeesters, en dat is de noodverordening.

Ten tweede is een niet-medisch mondkapje juridisch niet meer dan een verplicht lapje stof. Kleding. Je moet lokaal wel héél erg goede redenen hebben om via noodrecht met een kledingvoorschrift tegen de grondwet in te gaan. Dagelijks maar vijftig, honderd besmettingen? Op bijna een miljoen Amsterdammers? Zonder bewijs dat dit in een winkelstraat was? Terwijl ziekenhuizen nog niet zijn overspoeld met corona­patiënten? Als lokaal experiment? Als ik rechter was, zou ik burgemeesters niet zomaar laten experimenteren met de grondwet.

Ten derde is er nog het boerka­verbod dat vrijwel iedere ‘gezichts­bedekking’ in openbaar vervoer én onder meer overheidsgebouwen verbiedt. In de aanstaande coronanoodwet worden daarom mondkapjes uitgezonderd van het boerkaverbod. Wat Halsema wil in de Kalverstraat kan niet eens in haar eigen stadhuis. Zonder hard bewijs is het mondkapje vooral een geloofsartikel. Dat hoort niet. Niet in mijn Amsterdam, en zéker niet per decreet.
Jurjen Boorsma (advocaat bij Roethof Advocaten), Amsterdam

‘In Toscane weten ze wel beter’

Met stijgende verbazing volg ik de discussie over het poldercompromis en de mondkapjes. Hier in Toscane weten ze wel beter. De gruwelijke beelden van de afgelopen maanden staan in het geheugen ­gegrift. Overvolle ziekenhuizen. Transporten met lijkkisten voor de crematoria honderden kilometers verderop. Tientallen jonge artsen die, nadat ze voor het leven van hun patiënten hadden gevochten, zelf ten onder gingen aan deze gruwelijke ziekte.

Zij die van oorsprong elke wet er een te veel vinden, zijn nu de braafste kinderen van de Europese klas. In elke bar, restaurant en openbare ruimte staat een grote pot desinfectiemiddel. Weliswaar veel te vet waardoor je met vieze plakkende handen achterblijft, maar de regel­geving over het gebruik van mondkapjes leeft de Italiaan strikt na.

Zodra je buiten de deur stapt, doe je hem op. Zodra je een café inloopt, spreek je door dat vermaledijde kapje heen. Je loopt vervolgens met masker én koffie naar je tafeltje en pas daar mag ie even af. Bij de ingang van musea wordt je temperatuur gemeten en in supermarkten gebruik je naast je kapje ook plastic handschoenen.

Ik voel me veilig in het land waar Covid-19 vele levens verwoestte, maar maak me ondertussen grote zorgen over mijn eigen buurt, de Nieuwmarkt, waar de toeristen de Wallen overstromen en waar Amsterdammers bovenop elkaar zitten.

Kan of wil ik straks wel zonder mondkapje door mijn eigen buurt lopen? Zelfs in mijn stoutste dromen had ik nooit gedacht dat ik deze vraag volmondig met ‘nee’ zou beantwoorden.
Judith de Lang (op vakantie in Noord-Toscane), Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden