null Beeld Artur Krynicki
Beeld Artur Krynicki

Kabinet misbruikt topvoetbal

PlusJaap de Groot

Jaap de Groot

Waren eerder Cornald Maas en deze week Sanne Wallis de Vries hartstochtelijke pleitbezorgers voor het opheffen van de lockdown voor theaters, vanuit het betaald voetbal bleef het bij wat gemompel. Er werd na het sluiten van de stadions iets verzucht over extra overheidssteun; verder werd de teleurstelling over het kabinetsbesluit vooral ondergaan.

Terwijl de tweede stadionlockdown toch iets weg heeft van iemand die met een goed rapport is blijven zitten. De afgelopen weken bezocht ik onder meer ADO Den Haag-AZ, Jong Ajax-Jong PSV en FC Volendam-Go Ahead Eagles. Ik zag van nabij hoe consciëntieus iedere club de coronaregels naleefde. Overal waren extra materiaal en medewerkers ingezet om het beperkt aantal toegelaten toeschouwers te begeleiden en te controleren. Zoals een jonge steward die bij Jong Ajax-Jong PSV aan Ajaxcoach Erik ten Hag het dringende verzoek deed om nog één stoel naar links op te schuiven.

Overal hielden de bezoekers zich opvallend correct aan de regels. Het incident met zo’n twintig supporters in De Kuip en het gedoe buiten het stadion van Willem II zijn daarom uitzonderingen op de regel geweest. Dit had veel nadrukkelijker onder de neus van Mark Rutte en Hugo de Jonge gewreven moeten worden.

Deze lockdown riekt daarom naar symboolpolitiek. Met twee incidenten als norm. Het maakt in ieder geval duidelijk dat er van dit kabinet niemand bij een wedstrijd is geweest. Dat blijkt ook uit de opmerking dat deze beslissing ook samenscholing op weg naar en bij de stadions moet voorkomen. Terwijl een telefoontje naar Feyenoord of Ajax duidelijk zou hebben gemaakt dat die clubs hun fans in een soort clusters hebben ingedeeld. Met voor iedereen een aangegeven tijdstip waarop bij de toegangspoort kan worden ingecheckt.

Het onderstreept nog eens dat deze lockdown op geen enkel (wetenschappelijk) bewijs gebaseerd is. Juist vanwege deze lacune bij het RIVM en het kabinet is Feyenoord, in samenwerking met het Erasmus MC, druk doende met het gratis testen van circa 1500 supporters om meer inzicht te krijgen in de werkelijke gezondheidsrisico’s bij stadion­bezoek. Een initiatief waar veel tijd en geld in gestoken is.

Juist vanwege de toegenomen twijfels over de keuzes van het kabinet zou het draagvlak door goed onderbouwde besluiten moeten worden vergroot. Daar is bij deze lockdown geen sprake van en dat werkt een extra nadelig economisch effect in de hand. Deze maatregel tegen het ‘miljoenenbedrijf’ profvoetbal oogt daarom als een poging om de kritiek op de besluiteloosheid te pareren. Gemakkelijk gemaakt omdat, in tegenstelling tot de cultuur­sector, de voetbalbranche geen collectief vormt en de vertegenwoordigers Eric Gudde (KNVB), Jan de Jong (Eredivisie CV) en Marc Boele (Coöperatie Eerste Divisie) in politiek Den Haag nauwelijks serieus worden genomen.

Van deze bedrijfstak heeft het kabinet dus niks te vrezen.

Jaap de Groot schrijft in Het Parool wekelijks een column over sport.

Reageren? j.degroot@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden