Opinie
‘Júist dit jaar hebben we de Pride-boodschap van inclusiviteit hard nodig’
Door corona nemen problemen voor lhbti+-mensen en andere minderheden wereldwijd toe. Pak daarom discriminatie even hard aan als de pandemie, schrijft een internationale groep politici, artiesten, journalisten en ex-topsporters.
Elk jaar worden er in de zomer wereldwijd Pridemanifestaties georganiseerd. Zo worden vooroordelen, discriminatie en ongelijkheid bestreden, en komt er meer aandacht voor wat er leeft in de lhbti+-gemeenschap.
Maar dit jaar gooit corona roet in het eten. Net nu alles op alles moet worden gezet – solidariteit en acceptie zijn belangrijker dan ooit – zijn Pride-evenementen afgelast of vinden alleen online plaats. Terwijl juist voor minderheden corona ernstige, mogelijk langdurige sociale en economische gevolgen heeft. Nu vele stemmen opgaan voor een andere wereld na de pandemie, moeten we ons inzetten voor een toekomst waarin iedereen, ongeacht afkomst, seksuele oriëntatie en genderidentiteit, in vrijheid kan leven; zonder discriminatie, onrecht en mishandeling.
Lang niet iedereen is veilig
Er is al sprake van vooruitgang. Homoseksualiteit is niet meer strafbaar en in steeds meer landen zijn discriminatie en haatmisdrijven dat wel. Regenbooggezinnen en genderdiversiteit worden in steeds meer landen erkend. Nergens is echter al sprake van gelijkheid van lhbti+-personen. Ook bestaan er nog veel vooroordelen en stereotypen en willen ‘anti-gender’-bewegingen de klok terugzetten.
Niet iedereen is thuis veilig: vrouwen en kinderen die te maken krijgen met huiselijk geweld en jongeren die opgroeien in homo- of transfobe gezinnen bijvoorbeeld. Tijdens de lockdown hebben lhbti+-jongeren te maken gekregen met geweld en zijn soms zelfs dakloos geworden. In zorginstellingen zijn lhbti+-ouderen, die zich niet als zodanig profileren, vereenzaamd en uitgesloten.
In bepaalde landen is bovendien de toegang tot cruciale gezondheidszorg, zoals hiv-behandelingen en genderbevestigende zorg, beperkt of als niet-essentieel aangemerkt, met gevolgen voor de (geestelijke) gezondheid en het welzijn van de betrokkenen.
Mensen van kleur en mensen die tot een etnische minderheid behoren, maken van oudsher volop deel uit van de lhbti+-gemeenschap en hebben een sleutelrol gespeeld bij de Stonewall-rellen (eind juni 1969 in New York — een jaar later was in die stad de eerste Pride Parade, red.). Toch kan en moet de lhbti+-gemeenschap zelf meer doen om open te staan voor iedereen. Pride-evenementen zijn een goede gelegenheid om stil te staan bij ongelijkheid binnen de gemeenschap.
Nog altijd veel discriminatie
De lhbti+-gemeenschap zet zich in voor zij die geïsoleerd zijn. Op dit moment zijn ontmoetingscentra echter gesloten, worden evenementen geannuleerd en vrezen organisaties voor hun voortbestaan.
Uit de tweede lhbti+-enquête van het Europees Bureau voor de grondrechten blijkt dat al vóór Covid-19 lhbti+-personen vaker werden geconfronteerd met een isolement, en dat ondanks de grote diversiteit binnen de lhbti+-gemeenschappen, discriminatie nog altijd wijdverbreid is.
Vaak is uitsluiting het gevolg van een combinatie van identiteit en individuele omstandigheden. Zo lopen vrouwen, jongeren, mensen met een beperking en ouderen een groter risico gediscrimineerd te worden. Ook lijden transgender, non-binaire en interseksuele mensen vaker onder uitsluiting, pesterijen en geweld. Dit vraagt dan ook om een inclusieve en brede respons.
Het verbreken van de stilte en het isolement is cruciaal voor de positieve bevestiging van lhbti+-personen. Regeringen moeten deze mensen steunen door een einde te maken aan het maatschappelijke stigma dat hen nog altijd omgeeft. Het is van kritiek belang om zeer snel gelijkheids- en anti-discriminatiewetgeving in te voeren, nationale strategieën voor diversiteit en inclusie vast te stellen en voor veilige plekken te zorgen. Ook moeten er programma’s komen om ouders van lhbti+-jongeren te ondersteunen.
In de Covid-19-herstelplannen moeten de algemene vooroordelen en ongelijkheden die door deze crisis aan het licht zijn gekomen, worden onderkend!
Diversiteit is iets om te vieren
Het komt er nu op aan spijkers met koppen te slaan. We moeten er samen naar streven om discriminatie en de maatschappelijke langetermijngevolgen daarvan net zo doortastend aan te pakken als de pandemie. Het verbreken van de stilte en het isolement rond lhbti+-gemeenschappen is van cruciaal belang voor de insluiting van minderheden die in deze crisis maatschappelijk verder in de marge zijn gekomen.
Onze boodschap voor iedereen die op 27 juni meedoet aan de Global Pride: wij staan aan jullie kant. Tegen alle anderen zeggen we: we kunnen allemaal ons steentje bijdragen door simpelweg voor ogen te houden dat we zijn wie we zijn. Mensen kiezen niet hoe of waar zij ter wereld komen, en niemand heeft het recht om een ander te veroordelen of discrimineren.
Diversiteit is een troef en iets om te vieren.
Door Helena Dalli, Eurocommissaris voor Gelijkheid; Sir Elton John, singer-songwriter; David Furnish, filmmaker; Billie Jean King en Ilana Kloss, voormalig tennisspelers; Sir Ian McKellen, acteur; Skin, singer-songwriter; Edward Enninful OBE, hoofdredacteur van het Britse Vogue; en Frank Ocean, singer-songwriter.