Opinie

'Juist de PvdA haalde de zakkenvullers binnen'

PvdA'er Dennis Boutkan maakt zich volgens Daniël Peters, fractievoorzitter van SP Amsterdam, terecht boos over hoge salarissen bij het GVB. Maar de partij heeft er volgens hem zelf ook een aandeel in. 'Het vingertje van Dennis Boutkan is ongepast.'

Beeld ANP

Terecht maakte Dennis Boutkan van de PvdA zich dinsdag boos over hoge salarissen bij de top van het GVB. De SP maakt zich al jaren boos over zakkenvullers. Als dat op de Zuidas gebeurt is het schandalig. Als dat gebeurt bij publieke instellingen die draaien op belastinggeld is dat al helemaal een gotspe.

De nieuwste consternatie gaat over het salaris van financieel topman Tom Middelkoop. Die is al sinds 1998 in dienst van het GVB en heeft een vast contract met een salaris van 210.000 euro per jaar. Allemaal afgesproken met goedkeuring van de PvdA en GroenLinks. Onlangs is zijn termijn als financieel directeur verlengd. Als het aan de SP had gelegen had allang iedereen die bij een ­publieke instelling werkt, minder ­verdiend dan een toch al vorstelijk ministerssalaris.

Helaas is PvdA-­minister Plasterk daar nog niet aan toegekomen. De wet die dat regelt, laat al een tijd op zich wachten. Daarom is er nu alleen nog een wet die de salarissen voor bepaalde functies regelt - en dat ook nog eens met een jarenlange overgangstermijn. Een overgangstermijn waar de SP altijd fel op tegen was, maar de PvdA erg voor was.

Ongepast
Ik word er dus een beetje nijdig van dat het juist de PvdA is die brieven schrijft naar Het Parool over deze zakkenvullers bij het GVB en daarbij de SP, die al sinds jaar en dag tegen dit soort gegraai strijdt, de maat durft te nemen. Juist de partij van Boutkan liet het in Amsterdam gebeuren dat er nieuwe directeuren werden aangesteld die fors meer dan een minister kregen.

De PvdA'er die het verst ging in het binnenhalen van zakkenvullers was Carolien Gehrels. Zij koos ervoor 318.000 euro per jaar neer te leggen om Bart Schmeink binnen te halen als GVB-directeur. Na een paar jaar was hij er plots weer vandoor en ging hij voor Connexxion werken.

Dat de financieel topman van het GVB 210.000 euro verdient, vind ik idioot. Net zoals ik het idioot vind dat de directeur van het GVB, mevrouw Van Huffelen, nog een paar duizend euro meer krijgt, waarmee beiden dus meer verdienen dan de minister-president.

Fijn dat de PvdA in Amsterdam nu de goede kant op is gedraaid, als het gaat om het veroordelen van zulke salarissen. Maar het vingertje van Dennis Boutkan is ongepast voor een partij die landelijk verantwoordelijk is voor de salarissen in de publieke sector en in Amsterdam verantwoordelijk was voor salarissen die zelfs dat van Middelkoop vér overstegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden