Han Lips

Juichen om EMA, maar later kreeg de zorg een ander gezicht

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Nachtzuster.

Han Lips
Nachtzuster Beeld NPO 1
NachtzusterBeeld NPO 1

Het NOS Journaal en RTL Nieuws spraken allebei van de brexitbuit. Alsof met het binnenhalen van het Europees geneesmiddelenbureau EMA de zilvervloot was veroverd.

NOS-correspondent Arjan Noorlander vroeg met schorre stem (van het juichen?) aan delegatieleider en ziekenhuisdirecteur Wouter Bos of die nu de champagne ging opentrekken. Het antwoord was even kort als krachtig: "Bier."

Het zijn de medicijnmannen van deze tijd, knappe koppen die vanaf de Zuidas levensreddende nieuwe geneesmiddelen gaan toelaten tot de Europese markt. En laten we de geneeskrachtige werking op de economie niet vergeten.

De EU-ambtenaren gaan hier goed geld uitgeven. Mogelijk volgen nu de kantoren van de fabrikanten. De zorg is de enige branche waar de bomen tot in de hemel groeien. We worden ouder en dus hulpbehoevender. We worden wijzer en dus kunnen we meer levens rekken.

Later op de avond kreeg de zorg een ander gezicht, maar dat was niet minder glorieus. Omdat zijn vrouw een tijd in het ziekenhuis had gelegen, had documentairemaker Geertjan Lassche besloten een ode aan de nachtzuster te brengen.

Vanaf een ziekenhuisbed liet hij patiënten vertellen over de nachten waarin hun doodsnood het hoogst was en niemand naar ze om leek te kijken.

Toen ze in blinde paniek op het punt stonden de slang uit de beademing te trekken.

Toen ze na een dwarslaesie alleen nog de platen van het plafond konden tellen.

Toen was er opeens een verpleegster die voor hen klaarstond.

Het liet zien dat de medicijnmannen niets zijn zonder mensenwerk. Of zoals de patiënt met de dwarslaesie zei: het was de hand op zijn schouder net op die ene plek waar hij nog wel gevoel had. Wel wrang dat vakbond FNV laatst moest melden dat één nachtzuster, Esther, die nacht helemaal alleen 62 patiënten onder haar hoede had.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden