Han Lips

Juf Ank voegde meteen een nieuw begrip toe in De Luizenmoeder

Columnist Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De Luizenmoeder.

De Luizenmoeder Beeld NPO 3
De LuizenmoederBeeld NPO 3

De lat lag hoog voor het tweede seizoen van De Luizenmoeder na het kijkcijfersucces en de prijzenregen. Ook Lips ging - samen met vier miljoen andere kijkers - eens goed zitten voor de eerste aflevering. Dat was even wennen, want iedereen kwam - half februari - terug van zomervakantie.

Zo was Juf Ank wezen wandelen 'en dat doe je in je eentje' zei ze tegen directeur Anton, op een toon die verraadde dat het geen topvakantie was geweest. Groep 3 was groep 4 geworden, en daar had juf Ank een nieuw lied bij geschreven: "Dag, dag, dag, ouders van groep 4. Een hele fijne dag en boordevol plezier. We hoeven niet te zwaaien, dat deed je in groep 3, dus ouders nu omdraaien, dat noem ik empathie."

Juf Ank voegde meteen het nieuwe begrip 'curlingouders' toe, dat waarschijnlijk al net zo hardnekkig blijft hangen als dat lied: ouders die alle hindernissen voor hun kinderen weghalen.

Gelukkig was ook veel bij het oude gebleven, zoals de droge opmerkingen van de rokende juf Helma ('geen beleid is ook beleid') en de politiek incorrecte humor.

Zo kwam er een Marokkaans jongetje bij op De Klimop, de bebrilde Achmed, wiens naam juf Ank uitsprak als AGGGGmed: 'alsof er een vliegje in je keel zit dat je eruit wil hebben.' De aflevering culmineerde in een aanslag van de über-paranoïde Karel op Achmeds vader Amir die een djellaba aan had.

Die grap lag voor de hand, maar dat op de ouderavond moeder Ursula aanstoot aan zijn 'moslimjurk' nam terwijl ze een vrijwel zelfde soort jurk aan had, was weer wel subtiel. En voor Luizenmoederfans die er iets meer van hadden verwacht had de zweverige Nancy een tegelspreuk klaar: 'Wie te veel verwacht wordt alleen maar teleurgesteld.'

Reageren?: hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden