PlusColumn

JP en Michel willen op de Cruijffhype meeliften

Yasmina Aboutaleb (29) rapporteert op dinsdag en donderdag vanuit de stad.

Yasmina Aboutaleb Beeld Agata Nowicka
Yasmina AboutalebBeeld Agata Nowicka

De bloemen voor Cruijffs geboortehuis in de Akkerstraat liggen er al een tijdje niet meer, maar het eerbetoon in Betondorp aan 's wereld beste voetballer gaat door. Om 14.14 uur vertrekt vanaf zijn oude buurtje de Cruijfftram. In afwachting van het eerste ritje ga ik zitten in café De Avonden.

Jean-Pierre ( 'JP' of 'Champ' voor stamgasten) en Michel (spreekt uit: Misjel), twee bonkige broers, staan achter de bar. Ze beraden zich op manieren om op de Cruijffhype mee te liften. Michel stelt voor om elke 14de van de maand iets te organiseren. Jean-Pierre heeft ook een ingeving: alle drankjes 14 euro. De stamgasten lachen.

Michel vindt dat zijn broer mee moet met de tram. Dat is goed voor de pr. "Kijk dan, hoeveel journalisten." Hij wijst naar de cameraploegen en fotografen die buiten in de regen staan te wachten bij de halte. "Die gaan je heus wel aanspreken. Zij vragen naar Cruijff en dan begin jij over De Avonden. En Yasmina schrijft een stukkie voor Het Parool, toch?" Hij grijnst.

Terwijl Jean-Pierre over het idee nadenkt, weet een vrouw al wel wat ze doet: "Ik ga niet mee hoor, ik ga elke dag al met de tram." "Champ," lispelt een andere vrouw aan de bar. "Zeg het eens." "Mag ik er nog een?"

"Zou je dat wel doen? Je begint al een beetje raar te praten..." "Nog eentje, dan ga ik." Jean-Pierre pakt haar grote, tulpvormige glas, schenkt er Grand Marnier in en voegt, alsof het nog niet zoet genoeg is, een zakje suiker toe. Het geheel wordt afgeblust met wat warme melk. "Alsjeblieft."

De vrouw stort zich op het glas. Dan komt een jongen met een militair kapsel naast me staan. Een walm van bier om hem heen. "Ik kan gratis kranten regelen," zegt hij. "Hoezo?" zeg ik. Ik leun zo ver mogelijk naar achteren.

"Nou, ik heb een depot waar de bezorgers hun kranten komen halen. Dan blijft er altijd wat over. En als je echt wat nodig heb, zeg ik gewoon dat ze er een aantal apart houden. Dat doe ik ook voor De Avonden."

"Hebben ze hier geen abonnement?" "Weet je wat dat kost?" Hij rolt met zijn ogen. "Woon je dichtbij?" "Ja, maar ik heb al een abonnement," zeg ik.

"Michel!" schreeuwt de jongen richting barman, "waarom zeg je dat zij de krant nodig heeft?" "Nee, ik wil de krant waarin zij over ons gaat schrijven."

Als ik even later in de tram zit die, afgezien van wat Cruijffstickers aan de buitenkant, de moeite van een stukje niet waard is, denk ik aan het advies van een van de barmannen: "Ik heb een idee voor de eerste regel: voordat ik met de tram ging, was ik in het gezellige café De Avonden... Prima, toch?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden