Han Lips

Journalisten zijn ineens keurig in 'Kijken in de ziel'

Frits Wester Beeld NTR
Frits WesterBeeld NTR

Eigenlijk zijn het keurige mensen, journalisten. Welbespraakt, redelijk, integer. Zo kwamen ze tenminste over in 'Kijken in de ziel', de interviewserie van Coen Verbraak. Lips kent nogal wat journalisten. Die gedragen zich niet altijd even voorbeeldig, maar aan tafel bij Verbraak, in de bijna gewijde omgeving van de Artisbibliotheek, viel geen onvertogen woord.

Zelfs roddelkont Evert Santegoeds leek een heer van stand. Enige dwarsligger: oorlogsverslaggever Arnold Karskens, een man met meningen die eigenlijk in alles haaks stonden op wat de rest vond. Karskens advies aan aankomende journalisten: 'Zorg dat je niet aardig wordt gevonden, maak vooral geen vrienden.' Onzin, vond de rest.

Maar een verhouding tussen een Kamerlid een en een journalist, dat kon niet. Lid zijn van een politieke partij? Kan niet, vond bijna iedereen. Over het lidmaatschap van Greenpeace en Amnesty waren de meningen verdeeld. Sven Kockelman - het bovenste knoopje van zijn overhemd open - bekende wel lid te zijn van de Wegenwacht.

'Wat bekent dit vak voor je leven?' vroeg Verbraak aan Step Vaessen. Zonder aarzelden antwoordde ze: 'Het is mijn leven.'

Frits Wester vertelde de verjaardag van zijn oude moeder te hebben verlaten omdat het kabinet was gevallen. Ma begreep het, hij zat er nogal mee. En toen schoot die stoere Wester ineens vol. Lips houdt niet van emo-tv, maar dit was mooi.

Han Lips is tv-criticus bij Het Parool. Contact: hanlips@parool.nl

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden