Han Lips

Jort Kelder laveert handig tussen Small Kees, Big Dick en Silly Billy

Han Lips is tv-recensent van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag:

Han Lips
null Beeld AVROTROS
Beeld AVROTROS

Begon Hoe Heurt het Eigenlijk? als een serie over de resterende oudgeldfamilies in Nederland, inmiddels schuift het Avrotrosprogramma steeds meer richting een sympathiek geschiedenisprogramma met een vleugje Glamourland. Dandy Jort Kelder laveert daarbij handig tussen geschiedenisleraar en de gewiekste interviewer die zijn bijzondere gesprekspartners ruim baan geeft.

Gisteravond bracht Kelder een bezoek aan het naspelen van de Slag bij Waterloo. Een prettige oorlog, stelde meester Kelder. 'Oorlog was toen nog een bezigheid voor heren.' Uiteraard was er ook veel aandacht voor de prins van Oranje, de latere koning Willem II, die meevocht met de geallieerden tegen Napoleon.

Dat was volgens Engelse geschiedschrijvers een Silly Billy die als een ongeleid projectiel over het slagveld schoot om zijn troepen te 'managen'.

Uiteraard leverde het officieren punten op als ze gewond raakten. Een schampschot lijkt de te prefereren keuze. 'Maar een been eraf was jaloersmakend,' aldus Kelder. 'Ja, dat zou ik ook wel willen,' mijmerde de historicus naast Kelder zachtjes.

Even later zagen we Kelder bij een polowedstrijd in Wassenaar. Het was 'nouveau kak' wat we zagen, geen oud geld, wist een bezoeker te vertellen. Kelder sprak twee mannen met zonnebril aan die, net als de meesten in het publiek, met hun rug naar de wedstrijd stonden. 'Ik ben Small Kees en dit is mijn partner Big Dick,' lachte de ene iets te hard.

Silly Billy had ze direct naar het front gestuurd.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden