Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Joop zweeft nu ergens in een nieuwe traan van God

Column

Vorige week overleed Joop, en ik dacht aan een traan.

Dertig jaar geleden kreeg ik een dik pak papier via de krant opgestuurd. Het waren genummerde fotokopieën van iemand die in een bijzonder handschrift (minuscule paarse bloklettertjes) zijn levens­filosofie op papier had gezet die hij al meteen in de aller­eerste regel prijsgaf. 'Het heelal is een traan van God.'

Ik hield dat destijds voor poëzie en ging lezen en merkte al snel dat het wartaal betrof. Soms interessante wartaal. 'God moest huilen, omdat Zijn Zoon gekruisigd was. Zijn tranen zijn heelallen. Een van die tranen is ons heelal en daarbinnen zweeft de aarde. En...'

Tot dit inzicht was Joop gekomen na een droom.

Omdat hij mij toch zo'n zestig velletjes had opgestuurd, zond ik hem een wijsneuzerig bedankbriefje waarin ik vertelde over lenzenslijper Baruch Spinoza, die bloed bestudeerde en bloedwormen zag en toen meende dat God naar ons keek zoals hij naar die bloedwormen.

Misschien had ik dit niet moeten doen, want ik werd nu overladen met ellenlange brieven over de tranen van God.

Het waren er heel wat.

Soms deed Joop er tekeningen bij (schema's) en toen ik vernam dat hij in een inrichting was opgesloten, stuurde ik hem ansichtkaarten van Amsterdam. Maar daarin zag hij 'boodschappen' en die hoorde hij ook als ik voor de radio sprak. 'Ik heb je begrepen, Theodor!'

Ik besloot nergens meer op te reageren, maar Joop was volhardend. Mijn ex heeft tot een paar jaar geleden nog grote hoeveelheden post van hem gekregen.

Misschien leed Joop aan wat een psychiater mij eens uitlegde als 'de ziekte van Paulus' en had hij opeens 'het licht' gezien (2 Korintiërs 12). Een vorm van epilepsie waardoor godsdienstwaanzinnigheid ontstaat.

De Amerikaanse neuroloog Ramachandran ontdekte in 1997 die God spot waardoor sommigen mensen (ik niet helaas) opeens diep­religieus kunnen worden als die plek in onze hersenen wordt geactiveerd.

Ze zien dan de hemel of hoe de wereld ten onder gaat, of juist niet, ze horen ruimte­wezens kletsen of staan rechtstreeks in contact met Karl Marx; ze denken de wereld te kunnen redden door te preken, bommen te gooien, of ­alles om hen heen neer te maaien.

In die eerste brief schreef Joop: 'God heeft dit aan mij geopenbaard omdat ik goed kan troosten. Ik kan Zijn tranen opvangen.'

Joop zweeft nu ergens in een nieuwe traan van God.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden