Opinie

‘Jongerenwerk is geen luxe, maar bittere noodzaak’

Jongerenwerk heeft een unieke positie in de Amsterdamse samenleving, stellen Ahmet Balci en Monique de Vries. Mede daarom moet er geïnvesteerd worden. 

Een ex-gedetineerde geeft in het voorjaar van 2017 voorlichting aan jongeren in jeugdcentrum Clutch in Amsterdam-Oost.Beeld Marc Driessen

De knelpunten in de jeugdzorg zijn volop in het nieuws. Ook is er aandacht voor de succesvolle inzet van preventief jongerenwerk. Onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, toont aan dat inzetten op jongerenwerk landelijk een besparing tot 45 miljoen euro mogelijk maakt. Voormalig wethouder Eric van der Burg, nu voorzitter van het bestuur Sociaal Werk Nederland, pleit dan ook voor het vertienvoudigen van het aantal jongerenwerkers.

Uit alles blijkt waardering voor de preventieve kracht van ons werk. En terecht. We doen het goed. Dat rechtvaardigt een forse en duurzame investering. Meer middelen in plaats van het risico dat de 3 miljoen euro die de gemeente wil investeren naar bruggen en kades gaat.

Ongeveer 10 procent van de jongeren komt in de problemen. Het lukt hun niet school af te maken, aan het werk te gaan of een gezonde ontwikkeling door te maken. Zij missen bouwstenen in de opvoeding, zoeken naar identiteit en aanzien of hebben een verstandelijke beperking, met somberheid, maatschappelijk terugtrekken of afglijden naar drugs en criminaliteit als mogelijk gevolg.

Vertrouwen winnen

Vaak krijgen zij te laat aandacht. De werkdruk bij politie, jeugd en veiligheid en jeugdzorg neemt toe en wachtlijsten worden langer. Dus is het logisch in te zetten op het voorkomen van escalatie van problemen. Landelijk werken er 44.000 mensen in de jeugdzorg en 2000 jongerenwerkers in de buurten. Cijfers die laten zien dat we ‘met de kraan open dweilen’.

Jongerenwerkers en straathoekwerkers leggen snel en makkelijk contact. Dichtbij, in wijkcentra, op straat en op scholen. Zij signaleren, haken aan en gaan met jongeren aan de slag. Daarbij schakelen zij ook het sociale netwerk van de jongere in. Door kennis en acceptatie van zijn leefwereld en door niet te oordelen, veroveren zij het vertrouwen van de jongere. Door deze unieke positie is er invloed en ontstaan dwarsverbanden tussen gezin, school, arbeidskansen en de buurt. Jongerenwerkers, vaak in samenwerking met straathoekwerkers, zorgen er zo voor dat de jongere aansluiting vindt of behoudt met de samenleving.

Bijvoorbeeld als een jongen van 15 opvalt omdat hij geen vrienden of vrijetijdsbesteding heeft. Gamen beheerst zijn leven en schoolprestaties en vriendschappen leiden eronder. Als de jongerenwerker het aankaart, mag hij zijn ouders erin betrekken. Er komt een plan en er worden afspraken gemaakt. Met ondersteuning verovert hij een weekendbaantje en gaat hij sporten. De spanningen thuis nemen af en er komt een trots gevoel voor in de plaats.

Of een meisje dat op een avond overstuur komt binnenrennen omdat haar vader haar moeder mishandelt. We schakelen de politie in en bieden haar veiligheid en bescherming. Vader moet mee met de politie, want het mishandelen heeft een structureel karakter. Voor moeder en haar gezin regelen we maatschappelijk werk en we blijven contact houden met het meisje en het gezin.

Voorkomen van escalatie

En dan de jongen die in de greep van criminelen is. Zijn bankpas is ingepikt en hij moet schijnspullen verkopen op internet. Zijn rekening wordt geplunderd, het hem beloofde deel krijgt hij niet. Schulden lopen op, net als de angst en andere spanningen. Hij vraagt de jongerenwerker om hulp. We adviseren hem zich te melden bij de politie en starten schuldhulpverlening op. Van de rechter moet hij de slachtoffers terugbetalen. Hij is opgelucht, maakt een nieuwe start en ziet weer perspectief.

Voorkomen van escalatie doet ertoe, zowel voor onze veiligheid als voor de portemonnee van de overheid. Kortere wachtlijsten, minder zorginterventies, schooluitval, werkloosheid en criminaliteit. Investeren in jongerenwerk is geen luxe maar noodzaak.

Wij hebben de handen ineengeslagen en een innovatieve ontwikkelagenda opgesteld: Sterk en toegankelijk jongerenwerk en straathoekwerk in Amsterdam. Erken de – met onderzoek aangetoonde – duurzame en preventieve kracht van jongerenwerk. Geef ons werk een stevige basis, investeer!

Monique de Vries (directeur Combiwel ­Buurtwerk) en Ahmet Balci (teamleider jongeren­werk Combiwel)

Dit stuk werd geschreven mede namens de ­Amsterdamse organisaties voor jongeren: Dock, ­Dynamo, Swazoom, The Mall de Baarsjes en ­Streetcornerwork.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden