'Jongeren, grijp je kans en laat je stem horen!'

Ze heeft nog helemaal geen ervaring met Tweede Kamerverkiezingen, maar scholiere Wen Xin van der Linden bereidt zich nu voor op haar eerste gang naar de stembus.

'Ik zal nog goed moeten uitzoeken met welke standpunten ik het eens ben en met welke niet.' Beeld anp

Dan is het zover: 15 maart. Het is de eerste keer dat ik het recht heb om te stemmen voor wie er in de Tweede Kamer ­komen voor, als het allemaal goed verloopt, de komende vier jaar.

Vorig jaar was eigenlijk al de eerste keer dat ik mocht stemmen, dat was voor het referendum over het Oekraïneverdrag. Maar nu gaat het om onze eigen nationale regering, dat is naar mijn idee toch wel anders.

Ik ben benieuwd naar onze verkiezingen. Ik weet nog niet echt op wie ik ga stemmen. Het is nog best ingewikkeld, natuurlijk houd ik daarvoor het nieuws goed in de gaten. Zo zijn er al weer nieuwe politieke partijen bijgekomen die zetels hopen te halen in de Tweede Kamer. Zo weten we ook wie de nieuwe lijsttrekker is ­geworden van de PvdA.

Stemwijzer
Niet dat ik daardoor nu weet op welke partij ik ga stemmen, maar wie weet heb ik er onbewust wat aan gehad.

De StemWijzer is er ook weer, ik heb die al ingevuld maar heb gehoord dat je de uitslag niet al te serieus moet nemen. Je moet stemmen op een partij waar je werkelijk het meeste vertrouwen in hebt.

Zo'n stemwijzer had ik hiervoor nog nooit ­ingevuld, niet eens 'voor de fun'. Alhoewel, misschien wel een keer op school bij maatschappijleer. Maar ik vond politiek toen nog niet zo interessant. Maar nu is dat dus wel ­anders.

Broeikaseffect
Zo ben ik nu benieuwd naar de debatten die de ­komende weken nog te horen en te zien zijn en naar hoe de lijsttrekkers alvast stemmen van zoveel mogelijk mensen proberen te winnen. Ik ben erg nieuwsgierig hoe zij denken mensen over te halen om op hen te stemmen.

Zo moet ik ook nog bedenken welke onderwerpen ik eigenlijk belangrijk vind en waar ik dus extra op zal letten. Ik denk dat mijn belangen bij het onderwijs, het milieu en de zorg ­liggen.

Ik ga volgend jaar studeren, ik denk best veel na over bijvoorbeeld het toegenomen broeikaseffect en ik vind ik dat zorg voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn en vooral goed moet blijven. Hier moet men niet op ­bezuinigen, vind ik.

Er zullen vast nog véél meer onderwerpen zijn die mij aangaan, dus zal ik nog goed moeten uitzoeken met welke standpunten ik het eens ben en met welke niet.

Wie weet kom ik dan wel bij een politieke partij uit die qua meningen en ideeën het meeste met die van mij overeenkomt.

Ik hoop wel dat nog veel meer jongeren graag hun stem willen laten horen en dus woensdag 15 maart het rode potloodje opnemen.

Nog zoveel vragen
Daarna komt ook nog het deel dat er een coalitie moet worden gevormd. Hoe zullen ze dat in de Tweede Kamer gaan doen? Als ik er zo over nadenk, heb ik eigenlijk nog zoveel vragen doordat ik er helemaal geen ervaring mee heb.

Ik zal het de aankomende tijd gaan meemaken. Dan zal ik ook eens zien wat de rest van ­Nederland van de ideeën vindt van de politieke partijen die ons willen vertegenwoordigen. Of wat mensen over het algemeen belangrijk vinden in onze rechtsstaat.

Ik zou zeggen dat ik er naar uitkijk. Ik ben er heel erg benieuwd naar.

Volg de aanloop naar de verkiezingen in ons blog.

Wen Xin van der Linden, scholiere (5 havo) op het Nova College in Haarlem Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden