Han Lips

John Williams is op weg naar een Twee voor Twaalf-achtige status

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Help, Mijn Man is Klusser!

Han Lips
Help, mijn man is klusser! Beeld RTL 4
Help, mijn man is klusser!Beeld RTL 4

Komende maand presenteert hij zijn honderdste aflevering. John Williams is daarmee met Help, Mijn Man is Klusser! op weg naar een Twee voor Twaalf-achtige status: wat er ook aan het tele­visielandschap verandert, het programma blijft staan én scoort.

En dat zonder het format ook maar een centimeter te veranderen.

Ook het begin van het nieuwe seizoen bracht donderdagavond geen verandering. Opnieuw had een echtgenote Williams aangeschreven omdat zij dreigt te verstoffen in de bouwval die het klusproject van haar man is geworden.

Nog iets opvallends: kritiek op het weinig geëmancipeerde karakter van de formule (zijn er werkelijk geen klussende vrouwen die hun man tot wanhoop drijven?) glijdt van het programma af als water van een eend.

Opnieuw werd de vrouw naar een hotel gestuurd, zodat de man, nu mét deskundige hulp, de werkzaamheden kon afronden.

Ook traditioneel: sluimerende relatieproblemen. In dit geval bleek Ine de ravage zelf deels te hebben veroorzaakt door een extra verbouwing van haar man te eisen.

Omdat zijn vrouw nogal dwingend kan zijn, stemde echtgenoot Richard toe. Die beslissingsstructuur bleek een terug­kerend patroon in de nieuwbouwwoning in Ammerzoden.

Williams analyseerde snel: de controledrift van Ine was een potentiële bom onder de relatie. Hij sprak haar vaderlijk toe. Dat gedrag moest stoppen. "Ik zeg het hard omdat het anders niet bij je binnenkomt."

Of zijn woorden werkelijk doel troffen betwijfelde Lips, maar hij bewonderde Williams om de gedecideerde toon.

De apotheose staat, een enkele ondankbare uitzondering daargelaten, ook al jaren vast: het kluswerk bereikt toch een einde en de vrouw des huizes keert grienend terug naar haar paleisje.

Zo ging het donderdag en zo zal het over tien jaar bij de tweehonderdste aflevering ook gaan.

Reageren? hanlips@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden