Lezersbrief

‘#jijstaatnietalleen campagne had zich op jongens en mannen moeten richten’

Paroollezer Jasperina Roozendaal-Timman bekritiseert de campagne #jijstaatnietalleen. Ons richten op jongens en mannen zal veel effectiever zijn, stelt ze.

Jasperina Roozendaal-Timman
- Beeld Rosa Snijders
-Beeld Rosa Snijders

Acht van de 10 jonge vrouwen wordt op straat in Amsterdam lastig gevallen. Onacceptabel vindt onze burgemeester Femke Halsema. En dat is het ook. Dat vrouwen worden lastig gevallen, weet ik helaas al te goed. Op de weg naar volwassenheid lijkt een leger mannen klaar te staan om je als object te behandelen. Keurende blikken over borsten en billen. Getoeter. Gefluit. Gesis.

De dreiging die je soms voelt. De angst soms als de man met de verlekkerde blik op dezelfde halte uitstapt als jij en het is donker en stil op straat. Ik hoorde een man ooit opscheppen dat hij in één minuut kon scannen welke vrouwen in de ruimte aantrekkelijk waren en welke niet.

Ik denk dat vrouwen in één minuut kunnen scannen of een situatie veilig is of niet. Verdrietig genoeg leer je als vrouw dat je nooit helemaal vrij bent op straat, bij het uitgaan, in het openbaar vervoer en zelfs op het werk. Het is verdrietig dat vrouwen schaamte voelen om iets dat mannen doen.

Het is in 2020 niet anders. Ik hoor het van mijn dochter van 17 en haar vriendinnen. Ik zie hoe mannen (van middelbare leeftijd!) al naar mijn dochter van 14 kijken. Ik sta naast vaders op het hockeyveld die even zijn afgeleid als een team van jongvolwassen meiden het veld oploopt. Dan heb ik het alleen nog over intimidatie die niet uit de hand loopt.

Ik hoef hopelijk niet al teveel zinnen te wijden aan dat niet alle mannen zo zijn. Of dat tegenwoordig niets meer mag. Intimidatie is niet normaal. Vrouwen en meisjes tot object maken is niet normaal.

Wat kunnen we eraan doen? Zoals de burgemeester doet. Het onderzoeken, bespreekbaar maken. Burgers ter verantwoording roepen én verantwoordelijk maken. Meisjes en jongens leren dat het niet normaal is. Benoemen als je het ziet gebeuren. En laten we de schaamte teruggeven aan waar die hoort, bij de daders.

Amsterdam start een campagne, #jijstaatnietalleen, gericht op meisjes en vrouwen. Daarmee blijft het een probleem van meisjes en vrouwen. Ik stel voor de campagne #gajeschamen te starten, gericht op jongens en mannen.

Met een poster met een opsomming van het intimiderende gedrag waar mannen zich dagelijks schuldig aan maken. De titel van de poster: ‘Het is niet normaal’. Deze hangen we op in scholen, openbare gebouwen en het openbaar vervoer.

Jasperina Roozendaal-Timman, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden