Han Lips

Jeroen Pauw op een rampplek in Nepal is als een VPRO-reisserie

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Jeroen Pauw in een talkshowzomerstopoutfit in Nepal.

Han Lips
De uitzending deed denken aan een nieuw reisprogramma van de VPRO. Beeld NOS
De uitzending deed denken aan een nieuw reisprogramma van de VPRO.Beeld NOS

Eerlijk is eerlijk, Lips moest er alweer een beetje naar graven: de aardbeving die pas een jaar en een beetje geleden meer dan 9000 Nepalese ­levens eiste. De 600.000 verwoeste huizen ten spijt, de beving van eind april vorig jaar was al even geen onderwerp van gesprek meer geweest. Het langetermijngeheugen van Jeroen Pauw was er gelukkig beter aan toe. Veertien maanden na de ramp bezocht hij - net als hij op de kop af vijf jaar geleden in Haïti deed - de rampplek.

Reden: zien waar de 25 miljoen door Nederland ingezamelde euro's terecht waren gekomen. En dat ging, hoe kan het ook anders, niet op de Postcode Loterijmethode. De door de NOS geproduceerde thema-uitzending deed soms eerder denken aan een nieuwe reisserie van de VPRO, met Pauw die in talkshowzomerstopoutfit puffend een van de talloze bergen beklom of een dorpje bezocht.

Dorpen echter die, zeker in de meer afgelegen gebieden, nog maar amper vooruit waren gegaan sinds die verdomde Euraziatische en Indische plaat met elkaar in botsing kwamen. Stadjes waar de vrouwen het harde werk verzetten, omdat de mannen in het Midden-Oosten stoeltjes in WK-stadions stonden te schroeven.

"Maar er is hier meer dan genoeg te doen," merkt de ­presentator op een goed moment terecht op. Pauw balanceerde op het cynisme. Het is nog maar de vraag of zij die geen geld gaven, door de uitzending bij de volgende tv-­actie van standpunt zijn veranderd.

Los daarvan viel de filmische opzet van Pauw in Nepal in huize Lips in goede aarde. Bovendien is er de wetenschap dat pas zestig procent van het Nederlandse geld is uitgegeven. Lips heeft zijn hoop voor Nepal gevestigd op ondernemer Aashish uit Kathmandu en zijn koffieketen Red Mud. IJdele hoop misschien, maar wel de hoop dat zelfs een overheid zo koppig als die van Nepal zal buigen voor een lekker bakkie.

h.lips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden