Lezersbrief

‘Je zult maar wees zijn en hopen dat het rijke westen je liefdevol opneemt’

Gastvrijheid voor mensen in nood is een groot goed, betoogt Paroollezer Wim de Vries. 

Kinderen aan het spelen in het vluchtelingenkamp Kara Tepe op het Griekse eiland.Beeld ANP

Je zult maar een kind zijn dat in Syrië is geboren. Je zult maar een kind zijn wiens ouders zijn zoekgeraakt in een niets ontziende oorlog. Je zult maar een kind zijn dat gezien heeft dat zijn ouders werden vermoord. Je zult maar een kind zijn dat na een gevaarlijke overtocht Griekenland heeft bereikt, moederziel alleen en vol met trauma’s. Je zult maar wees zijn en hopen dat het rijke westen je liefdevol opneemt.

Dat rijke westen dat je bescherming biedt met een thuis en een opleiding. Dat je weer een menswaardig bestaan verschaft en waar een kind, kind kan zijn. De EU heeft een plan om deze kinderen in onze landen op te nemen. Elf lidstaten hebben inmiddels te kennen gegeven deze wezen een onderkomen te willen bieden. Nederland weigert.

De harteloosheid van dit kabinet wordt weer eens duidelijk. Empathie voor deze weeskinderen is niet aanwezig. Populistische partijen roeptoeteren dat in de slipstream van deze kinderen gevaarlijke en economische vluchtelingen naar Nederland zullen komen. Lulkoek en bangmakerij.

Het gaat hier om vijfhonderd weeskinderen. Zestien gemeenten hebben zich al bereid verklaard deze kinderen een menswaardig bestaan te geven. Dat zijn nog geen 32 kinderen per gemeente. Wij vinden dat we een beschaafd land zijn, maar de politici zorgen ervoor dat ik mij zo langzamerhand voor mijn eigen Nederland ga schamen.

Dat wil ik niet en dat wil ik ook niet toelaten. Gastvrijheid voor mensen in nood is een groot goed, denk maar aan al die Joodse mensen die in de Tweede Wereldoorlog, liefdevol door andere Nederlanders, zijn geholpen. Zo hoort het.

Wim de Vries, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden