PlusColumn

Je ontkomt er niet aan: seks hoort bij het ­leven

Ellen Dikker
Ellen Dikker Beeld Wolff
Ellen DikkerBeeld Wolff

Het halve team van mijn zoontje zit in de zaal bij mijn cabaretvoorstelling. De jongens naast elkaar op één rij, hun ouders ­elders in de zaal. Als dat maar goed gaat.

Die jongens zijn geen theater gewend, de enige tribune die ze kennen, is een voetbaltribune. Straks denken ze dat het gebrul van de F-side de norm is, zit ik met een stel hooligans in de zaal. Maar ze gedragen zich voorbeeldig.

Totdat ik na een minuut of tien het woord 'naaien' gebruik. Ineens hoor ik van rij 6 een nerveus gegrinnik. En dan is het hek van de dam. "Kruis." Nerveus gegiechel. "Gespreid bedje." Geproest. "Puttertje." Gehinnik. "Groot geslacht." Gegier. Het is wel duidelijk waar de jongens warm voor lopen. Nou heb ik gelukkig een keurige voorstelling, dus de schade is te overzien.

Het is de leeftijd. Groep 8, dan worden die hormonen langzaam wakker gekust. Een tijdje geleden hingen er vier joekels van billboards langs de weg naar De Toekomst. Op die borden een levensgroot portret van een blond meisje met een diep decolleté. Ze kijkt je gulzig aan. Er onder met koeien van letters: webcamsex.nl.

Ik zie mijn zoontje kijken naar die borden. Na twee dagen: "Mam, wat is webcamseks?" Shit. Hoe leg ik dat nou weer uit zonder de rafelige randen van het intermenselijk verkeer al te veel te benoemen? Ik vraag voorzichtig of hij weleens van masturberen heeft gehoord. "Tuurlijk mam, op mijn leeftijd weet je die dingen." Hij kijkt er wijsneuzerig bij.

Als ik het voorval bij thuiskomst aan z'n vader vertel, zegt die: "Krijg nou wat, toen ik hem gisteren wegbracht, stelde hij mij dezelfde vraag!"

Blijkbaar laat onze zoon zich graag twee keer uitleggen wat webcamseks is. Wat later hoor ik van andere moeders dat de billboards in alle auto's onderwerp van gesprek zijn geweest.

Lekker dan. Zo'n bedrijf adverteert, maar staat er niet bij stil dat een hele jeugdopleiding in de ban raakt van internetseks. En de jongsten zijn 7 jaar.

Maar misschien is het voor de ouders een grotere schok dan voor die kinderen zelf. Ik herinner me een uitwedstrijd. Dat hele elftal in een luxe touringcar. Luxer dan ooit. Met videoschermpjes in alle rugleuningen.

Konden ze zelf een kanaal kiezen. Zaten die jongens om 7.00 's ochtends naar blote tieten te kijken. Die hele bus in een nerveuze stuip. Je ontkomt er niet aan. Seks hoort bij het ­leven.

Cabaretière Ellen Dikker had heel lang niets met voetbal, totdat haar zoon werd gescout door Ajax. Iedere zaterdag schrijft zij in Het Parool een column over haar 'Kleine Messi'. Lees al haar columns terug in het archief. Reageren? e.dikker@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden