Opinie

‘Je breekt je nek in de Kalverstraat, maar niemand doet wat’

Niemand lijkt verantwoordelijkheid te nemen voor het achterstallig onderhoud in de Kalverstraat, tot grote ergernis van de ondernemers, ziet Paul Bremmer, bestuurslid van BIZ. 

De bestrating van de Kalverstraat moet worden vernieuwd. Winkeliers zijn bereid mee te betalen. Beeld Lin Woldendorp

De Kalverstraat is ongetwijfeld de bekendste en populairste winkelstraat van onze stad en misschien wel van heel Nederland. De smalle winkel- en wandelstraat tussen Dam en Muntplein is niet voor niets de laatste en duurste straat in de Nederlandse versie van het Monopolyspel.

Ondernemers zetten zich individueel en gezamenlijk in via de BIZ Eigenarenvereniging Kalverstraat-Heiligeweg om elke dag met veel energie en professionalisme hun straat en winkels voor een groot en rijk geschakeerd publiek aantrekkelijk te houden.

Reservevoorraad

Maar de ondernemers zijn – met recht – boos omdat de populariteit en de aantrekkingskracht van de Kalverstraat en de Heiligeweg worden bedreigd. Er is namelijk een chronisch gebrek aan onderhoud van de bestrating. Opeenvolgende colleges, bestuurders en bestuurslagen blijven de noodzakelijke en inmiddels dringende vervanging van de bestrating maar voor zich uitschuiven.

De staat van de straat heeft niet alleen een negatief effect op de uitstraling van de straat maar zorgt inmiddels ook voor steeds meer vervelende en gevaarlijke situaties en ongelukken. Tussentijds klein onderhoud heeft veel weg van pappen en nathouden en wordt dan ook nog eens bemoeilijkt doordat er geen reservevoorraad is aangehouden van de gebruikte stenen. Je verzint het niet, maar zo ligt het wel.

Brandbrief

Wij hebben opeenvolgende colleges van b. en w. en het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum bij voortduring en in allerlei overleggen, gremia en schouwen gewezen op de slechte staat van de straat en aangedrongen op plannen voor en afspraken over nieuwe bestrating. Afgelopen maand nog hebben wij een brandbrief gestuurd aan het stadsbestuur, maar daar bleek geen behoefte om überhaupt te reageren.

De bestrating van de Kalverstraat dateert nog uit de vorige eeuw en die in de Heiligeweg is zelfs al een kwarteeuw oud. Intensief gebruik en groeiende bezoekersstromen hebben de bestrating in die periode uitgesleten, met alle gevolgen van dien.

Herprofilering

Bestuurders en ambtenaren zijn al jaren op de hoogte van de door ons geschetste problemen en de door ons voorgestane vernieuwing. In alle gesprekken, vergaderingen, brieven en rondleidingen hebben wij met hardnekkige vasthoudendheid en met steekhoudende argumenten gepleit voor herprofilering van beide straten. Iedereen staat erbij, kijkt ernaar, weet ervan, knikt begrijpend, lacht vriendelijk en doet vervolgens niets. Je breekt je nek in de Kalverstraat, maar het stadsbestuur kijkt de andere kant op.

Waar achterstallig onderhoud toe leidt, zien we nu aan de enkele honderden miljoenen die plots nodig zijn om kades en bruggen te redden, een operatie die een groot gat slaat in de gemeentebegroting en die bij verstandig onderhoudsbeleid veel gefaseerder had gekund. Dat krijg je ervan. Wat ons bijzonder steekt is dat er nergens en door niemand verantwoordelijkheid wordt gevoeld en genomen. Iedereen knikt vol begrip, wijst vrolijk naar een ander en duikt.

Niets voor niets

Het is de veelbesproken en ergerlijke Amsterdamse bestuurscultuur. De ondernemers in de Kalverstraat voelen zich eerder tegengewerkt dan gesteund door hun stadsbestuur en zien – adding insult to injury – dat om hen heen Rokin, Nes en Nieuwezijds Voorburgwal wel op een kwalitatief hoog niveau zijn gebracht en worden onderhouden.

Het zou onze stadsbestuurders en het bestuur van stadsdeel Centrum sieren wanneer zij nu serieus, concreet, goed afgestemd, met mandaat en voldoende budget en goede wil met ons om tafel gaan om een concreet plan van aanpak en een planning op te stellen.

Zij zouden bij ons niet alleen veel enthousiasme en een willig oor vinden, maar ook de al eerder aangegeven bereidheid om financieel bij te dragen. Niets voor niets, dat begrijpen wij als ondernemers heel goed.

Zullen we morgen beginnen?

Paul Bremmer, Bestuurslid BIZ, Eigenarenvereniging en Ondernemersvereniging Kalverstraat, Heiligeweg e.o.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden