Opinie

‘Javaplantsoen niet geschikt voor opvang ongedocumenteerde vrouwen’

Vanwege drugscriminaliteit en onveiligheid is het Javaplantsoen geen goede opvangplek voor ongedocumenteerde vrouwen, schrijft Bastiaan Minderhoud.

Het Javaplantsoen is volgens buurtbewoners vooral een ontmoetingsplek voor schimmige activiteiten. Beeld Jean-Pierre Jans

In januari heeft de gemeenteraad van Amsterdam ingestemd met het plan van het stadsbestuur voor een 24 uursopvang voor zo’n 500 ongedocumenteerden, verdeeld over zo’n twintig locaties door de stad. Dit is een plan dat past bij de sociale stad die Amsterdam is. Ook is het een barmhartig signaal naar een groep mensen die bijna niks meer heeft, zelfs geen thuisland. Tevens is deze ambitie van de stad in deze roerige tijden een krachtige boodschap naar de rest van de wereld: hier geven we kwetsbare mensen een steuntje in de rug, in plaats van een schop naar beneden.

Tegelijkertijd kent deze ambitie van het stadsbestuur veel gevoeligheden en roept die vragen op bij Amsterdammers. Zorgvuldigheid is dus geboden. Daarom was ik ook blij dat wethouder Groot Wassink (Sociale Zaken) in de betreffende raadsvergadering uitsprak de stem van de buurt uitgebreid te betrekken bij de keuze voor en inrichting van de opvanglocaties. Helaas spreek ik als lid van de stadsdeelcommissie in Oost namens veel bewoners als ik zeg dat dit bij de locatie op het Javaplantsoen onvoldoende is gebeurd.

Op 9 juli werd bekendgemaakt dat er hier een opvang voor ongedocumenteerden wordt opgezet. Dit besluit is door de wethouder genomen, hoewel het dagelijks bestuur en de voltallige stadsdeelcommissie dit als enige van de drie voorgestelde locaties in Oost ontraadden.

Junks en dealers

Stadsdeel Oost beargumenteerde dat deze locatie verre van ideaal is. Het Javaplantsoen biedt momenteel al ruimte aan een groot aantal voorzieningen voor kwetsbare jonge Amsterdammers, waaronder een praktijkschool van het ROC (een ROC op Maat) en een buurthuis voor kwetsbare jongeren. Dit alles te midden van een buurt die op het gebied van kwetsbare doelgroepen nog voldoende uitdagingen kent.

Naast de grote groep kwetsbare Amsterdammers die om het Javaplantsoen wonen en er naar school gaan, is er een grote groep bewoners die het simpelweg te gevaarlijk vindt kwetsbare ongedocumenteerden op het plantsoen te plaatsen. Niet omdat ze voor onveiligheid zouden zorgen, maar met name vanwege de hoge mate van criminaliteit op de parkeerplaats bij het plantsoen, waardoor de veiligheid van de ongedocumenteerden in het geding kan komen.

De parkeerplaats dient op dit moment namelijk meer als een ontmoetingsplek voor schimmige activiteiten, dan als een parkeerplek. Bewoners merken al jaren op dat er veelvuldig wordt gehangen en gedeald, met junks die af en aan lopen en waar dealers onderling ook zaken doen. Regelmatig worden bewoners en de gasten die zij thuis ontvangen, geïntimideerd door deze groep. Volgens bewoners richt deze intimidatie zich met name op vrouwen.

Alleen vrouwen

De keuze van het stadsbestuur om alleen ongedocumenteerde vrouwen in de locatie te plaatsen, vergroot de zorgen van de bewoners. De vrouwen zijn immers extra kwetsbaar voor die onveilige situaties.

De overlast en het gevoel van onveiligheid op en rondom het Javaplantsoen spelen al jaren. Wij roepen het stadsbestuur op verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid van de groep ongedocumenteerde vrouwen en de huidige buurtbewoners door werk te maken van de herinrichting van het plantsoen. Bewoners denken graag mee en zijn ervan overtuigd dat de plaatsing van ongedocumenteerden geen bedreiging maar een verrijking is, mits er werk wordt gemaakt van een veilige en leefbare omgeving voor iedereen.

Naar mijn mening is er niemand die beter kan beoordelen of een plek veilig en leefbaar is dan de bewoners zelf. Voor het draagvlak voor zijn mooie ambities doet de wethouder er dus verstandig aan de mening van constructieve en meedenkende bewoners niet terzijde te schuiven, maar mee te nemen in de keuzes.

Bastiaan Minderhoud Stadsdeelcommissielid Amsterdam Oost namens de PvdA.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden