Han Lips

Jakhals Erik? Het is Che Guevara!

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Che.

Han Lips
Che Beeld NPO 2
CheBeeld NPO 2

Die zwarte baard, dat matje! Die wilde haren die nog eens extra opkrullen in de vochtigheid van Cuba! Die bril...nee, die hoort er niet bij.

De bril van Erik Dijkstra, Jakhals Erik, vloekt met de rest van het silhouet dat zich aftekent omdat hij zich laat filmen tegen de achtergrond van de opgaande zon. Maar verder is het als twee druppels water de iconische poster op Eriks jongenskamer. Het is Che Guevara!

Erik wijst waar El Che zestig jaar geleden aan land kwam met 82 kameraden. En dan wordt het al gauw een heroïsch verhaal. Zeven dagen dobberen op zee...wrakkig bootje...bevrijdingsleger...dictator.

Na zijn reportages voor De Strijd, de Vara-documentaireserie over de arbeidersbeweging, is Erik al snel verdacht. Die wil natuurlijk weer zo'n linkse held in het zonnetje zetten.

Maar de schaduwkant van Che blijft niet onbelicht - een eigenhandig uitgevoerde executie, de lange rij terdoodveroordelingen waar hij als hoofdaanklager op aanstuurde.

Cubaanse ballingen in Miami vertellen over de bazooka die ze op hem afvuurden. Cubaanse lifters willen in de beschutting van Eriks auto best verklappen dat het in de communistische heilstaat armoe troef is.

Dat heeft alles te maken met Erik zelf. Zo makkelijk als hij praat met doodgewone Cubanen (in vloeiend Spaans), zo makkelijk bevraagt hij even later een stokoude ex-lijfwacht van Che.

Het stond in schril contrast met de vorige afleveringen in de serie over het leven van Che. Die waren helemaal niet zo goed. In Guatemala was Erik als een kind zo blij met de hotelkamer waar Che eens logeerde.

Che trok toen als een soort backpacker door Latijns-Amerika, misschien niet de wildste fase in zijn leven.

De aflevering waarin El Che zich ontpopte tot El Commandante, was de aflevering waarin Jakhals Erik zich ontpopte tot een verdomd goeie televisiemaker. En tot Che, dus.

Reageren? hanlips@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden