PlusRepubliek Amsterdam

Ivens verpest met plezier de woningmarkt

null Beeld STEEN
Beeld STEEN

De Amsterdamse woningmarkt is een strijd­toneel. Met aan de ene kant Laurens Ivens, wethouder Wonen namens de SP en aan de andere kant de bouwers, beleggers, project­ontwikkelaars en al die andere partijen die woningen in ­Amsterdam realiseren.

Een socialist versus het bedrijfsleven, dan weet je het wel.

Inzet van deze strijd is betaalbare huisvesting en dan vooral voor de middeninkomens: de docenten, verplegers, zzp'ers die teveel verdienen voor een sociale huurwoning en te weinig om een huis te kopen of te huren in de vrije sector.

Ivens vindt dat de markt faalt. De bedrijven vinden dat Ivens de markt verpest.

Wie heeft hier gelijk? Het flauwe antwoord: allebei.

De markt faalt inderdaad op het gebied van middeldure huisvesting. Het aandeel van deze huizen in de gehele markt is klein, zo'n 15 procent, en neemt af. Als een sociale huurwoning in handen valt van de vrije markt, dan explodeert de huur en slaat die het middensegment over.

Waarom zou een belegger een huis verhuren voor 900 euro per maand als 1500 euro ook lukt? Geld verdienen is tenslotte de raison d'être.

Als de markt het niet regelt, dan moet de overheid dat maar doen. Laat dat maar aan Ivens en zijn linkse kameraden in het college over: niets lekkerder dan ingrijpen in de markt.

Dus komen nogal wat voorstellen op de markt af, niet alleen vanuit Amsterdam, ook vanuit het kabinet. Minister Kajsa ­Ollongren werkt aan een noodknop om een maximale huur af te kunnen dwingen.

Het gemeentebestuur gaat een maximale verkoopprijs invoeren voor middeldure nieuwbouwhuizen. En er komt een verhuurverbod, vooral gericht op beleggers die huizen kopen, vertimmeren en verhuren.

Geen wonder dat marktpartijen schrikken. Geen wonder dat de club van beleggers vrijwel ­dagelijks zijn nood klaagt via persberichten en opiniestukken.

Ivens verpest zeker de markt. Het frustrerende voor de marktpartijen is: hoe harder ze dat roepen, hoe groter het plezier voor de SP-wethouder.

Ivens zit er niet voor de beleggers, projectontwikkelaars en bouwers, maar voor Amsterdammers die geen huis kunnen betalen. De kiezers hebben een linkse meerderheid gekozen, dus de wethouder voelt zich ­gesteund.

Michiel Couzy Beeld Wolff
Michiel CouzyBeeld Wolff

In die strijd leden de marktpartijen deze week een pr-nederlaag, toen het het Financieele Dagblad naar buiten bracht dat de Amerikaanse investeerder Blackstone bezig is om voor 200 miljoen euro aan huurpanden te kopen in Amsterdam en Rotterdam. Wie Blackstone niet kent: deze firma is een grote rendementsmachine uit New York, die wereldwijd investeert in bedrijven, fondsen en onroerend goed.

Kortom, geen partij die huizen voor middeldure prijzen gaat verhuren. Die laat echt geen cent rendement lopen.

Dat Blackstone zo veel investeert in Amsterdamse huizen betekent dat zij verwachten dat de prijzen nog verder stijgen. Het zal Ivens in zijn overtuiging sterken dat de huizenmarkt een geldmachine is.

Maar de wethouder zit wel met een probleem: hij heeft beleggers en projectontwikkelaars nodig om al zijn bouwplannen te volbrengen. Als zij afhaken, valt de bouw stil en dan komt niemand de stad meer in.

Amsterdam moet uitkijken dat bouwers niet liever naar andere gemeenten gaan, die minder ­regels opleggen. Marktpartijen waarschuwen al dat Amsterdam zich uit de markt prijst. Dat kan ketelmuziek zijn, maar ook de VVD maakt zich zorgen. "We ­jagen onze belangrijkste partners weg," zei raadslid Hala ­Naoum Néhmé deze week in het debat. D66, coalitiegenoot van SP, is er ook niet helemaal gerust op.

Volgens Ivens schrijven nog ­altijd voldoende partijen zich in voor bouwprojecten. Als dit niet meer gebeurt, hebben de wethouder, de stad en de middeninkomens een groot probleem.

null Beeld STEEN
Beeld STEEN

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden