Lezersbrieven

Is The Donald het resultaat van een gezonde democatie?

Dinsdag schreef columnist Theodor Holman dat The Donald het resultaat is van een gezonde democratie. Paroollezers reageren.

Tom de Jong: 'Holman geeft extra motivatie om op het Malieveld herrie te maken tegen het Amerika waar Trump voor staat, omdat onze beschaving op het spel staat' Beeld ANP

'Eigen missie'

Hartstikke grappig om alles rond Donald Trump te relativeren, alsof de beschaving er even onder moet lijden als je democratische veranderingen wilt. Theodor Holman betoogt dit in zijn column van dinsdag en dat is zijn goed recht. Vervelend voor ons - en uiteindelijk voor hem - is dat Trump lak heeft aan democratie en vrije pers.

Het gaat om veel meer dan even wat gebrek aan beschaving, zoals Theodor ons wil laten geloven. Het gaat om personen die een semidictatuur zoals in Hongarije of Turkije nastreven. Dat maak je echt niet na vier jaar ongedaan bij de volgende verkiezingen, als die er nog komen.

Als je je blik alleen gericht houdt op het pesten van de islam en quasi-politiek­correcten-van-de-grachtengordel verlies je dit brede perspectief te eenvoudig uit het oog. Theodor, zet je eigen missie even aan de kant. We zitten nu in een heel andere oorlog!
Marco Martens, Amsterdam

Meepraten? Dat kan onder dit artikel of via Facebook (link).

'Was het satire?'

De dinsdagcolumn van Theodor Holman was zo paradoxaal dat ik haast dacht dat het satire was. Aan het eind van het lange betoog over de noodzaak van 'geweldloos onbeheerst gedrag' als 'toetssteen voor een gezonde samenleving', komt de aap uit de mouw: het geldt alleen voor Trump en niet voor de mensen die rillingen van hem krijgen.

Want als zij massaal geweldloos protesteren, is dat 'ziekelijk' en 'lijkt men de democratie te verafschuwen'. Holman vermeldt nog dat Nederlanders zich eigenlijk niet mogen bemoeien met de Amerikaanse democratie... behalve hij blijkbaar.

Als het machtigste land op aarde de waarden waarop het is gebouwd in de uitverkoop doet, raakt dat elke wereldburger. Misschien moet ik Holman toch bedanken voor de extra motivatie om op het Malieveld herrie te maken tegen het Amerika waar Trump voor staat, omdat onze beschaving op het spel staat.
Tom de Jong, Purmerend

'Dom'

De meeste stukjes van Theodor Holman bevallen me. Soms ben ik het hartgrondig eens, maar vaker strijkt hij mij tegen de haren in. Maar dan moet het niet zo dom gebeuren als dinsdag.

De mening dat democratie wel tegen een flinke stoot kan, is op zijn minst naïef. Democratie biedt de mogelijkheid van zelfvernietiging. Er zijn talloze voorbeelden van gekozen partijen of personen die de parlementaire democratie de nek hebben omgedraaid.

Je hebt één zekerheid. Na vier jaar kan de bevolking Donald Trump wegsturen, schrijft Holman. Ik acht het onwaarschijnlijk dat Trump de democratie zal afschaffen, maar die mogelijkheid is reëler dan onder één van de vorige presidenten.

Het pleidooi voor onbeheerst gedrag is krankzinnig, onbeheerst gedrag is een eufemisme voor geweld. Geweld wordt alleen ingetoomd door beheersing. Natuurlijk mag je protesteren en grappen maken, maar pesten en schelden zijn ook vormen van geweld.

Ik geloof dat de vrijheid van meningsuiting absoluut is, maar dat die geen betekenis heeft zonder gelijkheid en broederschap. In Holmans cursiefjes kom ik de laatste twee zelden tegen. Toch hoop ik dat ik mij nog jaren aan hem mag ergeren en wil ik zijn prachtig geschreven persoonlijke stukjes niet missen.
Martin Gasman, Oostzaan

Lees ook: Historicus Timothy Snyder: 'Trump is uit op een dictatuur'

En hier vind je alle columns van Theodor Holman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden