Plus Column

Is liegen over Sinterklaas erg? Misschien wel

Lorianne van Gelder Beeld Linda Stulic

Nog lang niet iedereen is er blij mee, maar feit is dat de Amsterdamse Sinterklaasintocht uit roetveegpieten bestaat. Een gegeven dat van de weeromstuit een rustige intocht en een vrolijk kinderfeest teweegbracht.

Nu de Pietenstrijd is beslecht, kan het volgende heikele punt rondom het ooit onschuldige cadeaufestijn worden getackeld: moeten we wel liegen over het bestaan van de Sint?

Ik weet niet hoe u uw kinderen ooit over de goedheiligman heeft verteld. Of hoe u het zelf heeft meegekregen, maar de meeste ouders liegen over het bestaan van deze held uit Spanje.

Is dat erg?

Misschien wel.

Ik had er nooit over nagedacht, maar sinds kort hoor ik vaker van jonge ouders dat deze leugen hen dwarszit.

Niet liegen is behalve één van de tien geboden ook gewoon één van de belangrijkste lessen die ouders hun kinderen willen meegeven. Als je dan als ouder je kind vanaf pakweg zijn tweede een leugen begint te vertellen die rond zijn achtste weer wordt ontmanteld, wringt er iets.

In Amerika woedt al jaren een discussie onder bloggers en psychologen of je mag liegen over de Kerstman - Santa Claus voor de goede verstaander.

Bloed­serieus is die discussie, met als meest ingevoerde, felste tegenstander psycholoog David Kyle Johnson. Hij beweert dat liegen over het bestaan van de Kerstman niet alleen een overbodige leugen is, het zou ook je betrouwbaarheid als ouder aantasten en bijgeloof en slecht gedrag bij kinderen aanmoedigen.

Een bepaald ongemak voelen bij het liegen, hoe onschuldig de leugen ook is, is geworteld in een moreel besef. Dat moet je niet negeren, vindt Johnson.

Johnson kreeg overigens stapels haatmail - hij doet daarmee niet onder voor de gemiddelde anti-Zwarte Pietbetoger.

Sommige kinderen zijn woedend op hun ouders wanneer ze erachter komen dat hun buurman al die tijd op de deur heeft geklopt op pakjesavond en niet Piet. Of dat papa altijd weg was, precies toen de Sint over de vloer kwam.

Is uw sinterklaasfeest voorgoed verpest nu ook Sinterklaas niet meer moreel verantwoord is? Zie het zo: na de Zwarte Pietdiscussie hebben volwassenen een nieuw onderwerp om over te fulmineren. Anders blijft pakjesavond ook maar een onschuldig en saai kinderfeest.

Dan rest mij alleen nog een handzame tip: beantwoord nooit vragen van uw kinderen over de Sint, maar stel een wedervraag. (Kind: "Hoe komt de Sint bij alle kinderen?" U: "Wat denk je zelf?")

Zo kunt u bij het demasqué van de goedheiligman altijd nog zeggen: ik heb niet gelogen, ik heb je alleen niet uit de waan geholpen.

Lorianne van Gelder (1984) is verslaggever en onderwijsspecialist bij Het Parool. In haar column schrijft ze over onderwijs en opvoeding. Reageren? lorianne@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden