Lezersbrief

'Is Iamsterdam serieus al het moois van Nieuw-West vergeten?'

'Hoe kun je van je inwoners en de ondernemers in je stad verwachten dat ze overal klakkeloos aan meebetalen als ze er de vruchten niet van mogen plukken?' vraagt Münire Manisa zich af in een lezersbrief.

Beeld anp

Ik word wakker met een foto van de nieuwe campagne van Iamsterdam op mijn telefoon. De foto van de poster met de stadsdelen van Amsterdam - 'Discover your Amsterdam' - is geschoten in nota bene Nieuw-West. Begeleidende tekst bij de foto, van een vriendin: 'Volgens de dure campagne Iamsterdam horen Nieuw-West en Zuidoost niet bij Amsterdam.' Want inderdaad, die stadsdelen staan níet op de poster.

De buurtcampagne is bedoeld om Amsterdam voornamelijk onder toeristen te promoten. De stadsdelen worden afgebeeld zodat eenieder weet waar hij ­terecht kan voor al het leuks in de stad.

En daar betalen we met z'n allen aan mee. Want wij zijn Amsterdam. Ik ben Amsterdam. Iamsterdam. Ook de bewoners en ondernemers van Nieuw-West en Zuidoost. Maar niet ­iedereen mag er de vruchten van plukken.

De discussie over de nieuwe campagne laait deze ochtend op. Een vriend grapt dat er een verband bestaat tussen koffietenten in de buurt en de ­representatie op de kaart. Ik durf niet te wedden dat we in Nieuw-West de koning der koffietenten zijn, maar is Iamsterdam serieus al het moois van Nieuw-West vergeten?

Ons regenboogpad van 100 meter, het langste van de hele wereld, is vooral nu met Pride Amsterdam toch best noemenswaard, net als de prachtige Sloterplas. Waarom vergeet Iamsterdam de geweldige Bretten, waar je heerlijke wandelingen in de natuur kunt maken?

De strandjes bij de Nieuwe Meer en het Sloterstrand waar je kunt zwemmen met de kids? De winkelcentra waar je kunt shoppen? Ons mini outletcentrum? Het Van Eesterenmuseum? Theater de Meervaart?

Serieus Iamsterdam? Je bent toch een ambitieuze co-productie van de Gemeente Amsterdam, Amsterdam Marketing en nog een paar?

Gemeente Amsterdam, hoe kun je wederom toestaan dat Nieuw-West en ook IJburg niet op deze kaart staan? Zijn dit achterstandswijken? Leven hier geen mensen?

Ik bel Iamsterdam op om te vragen hoe het kan dat Nieuw-West niet is meegenomen in de campagne. Er wordt uitgelegd dat Nieuw-West, IJburg en een aantal andere buurten nog niet betrokken zijn in de campagne. Omdat deze campagne is gericht op internationaal bezoek is er in het bijzonder gekeken naar het culturele aanbod.

Nieuw-West heeft wel een cultureel aanbod, maar volgens de medewerkster is dat nog niet van een zodanige omvang dat het gepromoot kan worden. Het is een strategische keuze, zegt ze.

Ik noem daarop verschillende voorbeelden van het culturele aanbod in dit stadsdeel. Het is niet voldoende. Niet voldoende om te promoten. Niet voldoende om de drukte in de stad te spreiden. Niet voldoende om Nieuw-West als volwaardig stadsdeel mee te tellen en ­gewoon af te drukken op die kaart. We staan er weer niet op, nog steeds niet op, net als vorig jaar.

De vriendelijke Iamsterdammedewerkster kan mijn verbazing niet wegnemen. Hoe kan het dat het stadsdeel met de meeste bewoners straal wordt genegeerd? De eerste keer was het misschien een foutje, maar de tweede keer is het opzet.

Hoe kun je van je inwoners en de ondernemers in je stad verwachten dat ze overal klakkeloos aan meebetalen als ze er de vruchten niet van mogen plukken?

Als de toeristen niet eens in de buurt kunnen komen om er iets te kopen? Als het stadsdeel als de pest wordt gemeden? Als er strategisch voor wordt gekozen het grootste stadsdeel te negeren? Kunnen inwoners en ondernemers dan ook belastingen strategisch negeren?

Dit is zo fout.

Münire Manisa, lid van de bestuurs­commissie Nieuw-West (PvdA)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden