Lezersbrief

‘Is het tijd voor een quotum op parttime werkende mannen?’

Voor Paroollezer Christiene Everaars wordt het tijd dat het emancipatiedebat zich niet alleen richt op een cultuurverandering voor vrouwen, maar juist ook voor mannen. 

Deelnemers aan de Women's March in Amsterdam. Beeld ANP

Het emancipatiedebat is net zo gepolariseerd als het klimaatdebat. Terwijl sommigen snakken naar een nieuwe feministische golf, trekken anderen de wil van vrouwen om te werken in twijfel of belanden we in het traditionele ‘wie zorgt voor de kinderen’-debat.

Conservatief geluid in de media is als olie op het vuur voor de emancipatiebeweging. Laat duidelijk zijn, er is nog enorm veel te doen voor vrouwen. Een wet voor gelijke inkomens, een verbod op uithuwelijken, niet in de laatste plaats een enorme behoudcampagne. Mensen hebben geen idee wat er allemaal bereikt is waardoor het voor meiden in het Westen echt gelijkspel is aan de start.

Cultuurverandering 

Uiteindelijk gaat het om een cultuurverandering. En die bereik je alleen als er voordeel is voor iedereen. Het is tijd dat mannen eigen voordeel beleven. Dat zij er mogen zijn. Niet om wat ze doen maar om wie zij zijn en waar zij van zijn. Dat niet alleen het ideaalbeeld is dat je in een Tesla rijdt en een kamer met uitzicht hebt in een toren in Rotterdam of op de Zuidas. Maar dat je op een borrel prima kunt zeggen “ik werk 3 dagen, coach op woensdag en vrijdag de jeugd, en zit in een bestuur van een goed doel” of “ik ben huisvader” en dat de ander je aankijkt en zegt: “Gaaf”. Mannen zitten helemaal vast in een mal.

Met een vrouwenquotum alleen zetten wij onszelf nog meer vast in die mal. Niet alleen mannen, ook vrouwen moeten dan voldoen aan de mal. Bovendien werkt het averechts: de conservatieve man wordt in zijn ideaalbeeld bedreigd. Hij maakt nog minder kans om de top te bereiken. Er is nog meer competitie. Hij zal nog minder geneigd zijn open te staan voor verandering.

We zijn allemaal anders en ontlenen onze drijfveren en energie, ieder op een eigen manier, aan verschillende activiteiten. We passen dus gewoonweg niet in een mal.

‘Mannenmalletje’ 

Door juist een quotum op parttime mannen te zetten krijgen mannen, die uit het ‘mannenmalletje’ willen, de kans om ook zichzelf te zijn en in hun kracht te gaan staan. Hiermee gaan zij het verschil maken in denken over waarde in de samenleving.

Het is dus en-en. Alleen dan krijgen wij inclusiviteit. Deze transitie in denken zou wel eens de grootste kunnen zijn van onze tijd en de belangrijkste succesfactor voor een duurzame economische toekomst.

Christiene Everaars, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden