PlusPunten en komma's

Is het nu eigenlijk de ‘Bijlmerramp’ of de ‘Bijlmervliegramp’?

In deze rubriek vertellen we waarom we dingen in de krant schrijven zoals we ze schrijven. Vragen? puntkomma@parool.nl

Maxime Smit

Als het 5, 10, 20, 25 jaar na een belangrijke gebeurtenis is, dan is dat in de journalistiek altijd een aanleiding om erover te berichten.

Op 4 oktober is het dertig jaar geleden dat een El Alvrachtvliegtuig in Amsterdam neerstortte. De afgelopen week, de komende dagen en ook vandaag betekent dat, onder andere in deze krant, veel media-aandacht voor die gebeurtenis. Relevant voor deze rubriek is dat die aandacht ook een taalkwestie oproept: spreken we in de krant van de Bijlmerramp of van de Bijlmervliegramp?

In het dagelijks taalgebruik zeggen veel mensen ‘Bijlmerramp’. Anderen vinden ‘Bijlmervliegramp’ prettiger en stellen dat ‘Bijlmerramp’ een negatieve associatie oproept met de Bijlmer zelf, als wijk. ‘Bijlmervliegramp’ wordt dan gezien als vollediger en netter.

Voor een krant is het zoeken in zo’n kwestie. De journalistiek wil zo objectief mogelijk weergeven wat er in de maatschappij gebeurt, met bijbehorend taalgebruik. Zegt men massaal ‘Bijlmerramp’, dan zal dat terug te vinden zijn in de krant. Zegt men ‘Bijlmervliegramp’, dan is ook dat terug te lezen.

In de Amsterdamse cultuursector, in kringen in Zuidoost en bij de gemeente Amsterdam bestaat sinds enige tijd een voorkeur voor de term ‘Bijlmervliegramp’. Het Amsterdam Museum, bijvoorbeeld, dat een grote tentoonstelling heeft gemaakt over de ramp, gebruikt alleen die benaming.

In de media begint die tendens ook een beetje door te werken: de NOS gebruikte onlangs consequent ‘Bijlmervliegramp’ en in Het Parool werd de afgelopen week in ieder stuk eveneens gekozen voor ‘Bijlmervliegramp’. Tegelijkertijd is bij tal van media ook de term ‘Bijlmerramp’ te vinden, of een afwisseling van de twee. Een journalistieke voorkeur voor ‘Bijlmerramp’ valt overigens goed te verklaren: het is een korter woord en past daardoor makkelijker in een krantenkop.

Interessant is ook het volgende: in online krantenarchief Delpher is te zien dat de term ‘Bijlmervliegramp’ niet nieuw is. In de eerste jaren na de ramp werd die benaming al gebruikt in zowat alle Nederlandse kranten. Pas richting de jaren 2000 werd het lange ‘Bijlmervliegramp’ vervangen door het kortere ‘Bijlmerramp’. Gaan we nu weer terug naar de beginjaren? En hoe zal het over tien jaar zijn, als het veertig jaar na de ramp is?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden