Lezersbrief

‘Is het einde van succes Sporenburg in zicht?’

Een pont op Sporenburg laten landen is onbegrijpelijk bureaudenken, betoogt Paroollezer Ed de Zwart.

Oostelijke eilanden, v.l.n.r. Borneo-eiland, Sporenburg en KNSM-eiland. Beeld
Oostelijke eilanden, v.l.n.r. Borneo-eiland, Sporenburg en KNSM-eiland.

Het Oostelijk Havengebied heeft zich ontwikkeld tot een beeldbepalend gebied in Amsterdam. Terecht wordt dit gedeelte gezien als een succesvol project van stadsvernieuwing.

Sporenburg is een schiereiland in het Oostelijk Havengebied. Het smalle stuk kent een hoge bevolkingsdichtheid, veel kinderen en smalle straten. Een rustige plek in Amsterdam met een goede sfeer. Heerlijk wonen!

We hebben ‘de kop’, het prachtige plein aan het einde van het eiland met een goed doordachte sociale functie waar heel veel gebruik van wordt gemaakt. Inmiddels beschikken we ook over een goed geslaagd parkje bij de nieuwe flat De Steltloper. Ook daar is het heerlijk recreëren. Sporenburg is af en, hoewel het steeds drukker wordt, goed geslaagd.

Er dreigt echter een bizarre wending in dit succesverhaal. Er ligt een advies van de commissie D’Hooge om het Zeeburgereiland bij het Oostelijk Havengebied aan te laten sluiten door een permanente pontverbinding met Sporenburg. Een van de mooie recreatieplekken zou als aanlandplaats voor de pont als optie worden genoemd.

Lieve gemeente, alsjeblieft. Sporenburg is een succes, dank daarvoor! Een prachtige plek om te leven, ook al is de ruimte beperkt. Een plek waar onze vele kinderen veilig kunnen spelen en opgroeien. Onze infrastructuur vraagt nu al om uiterste waakzaamheid. De straten zijn smal en de toegang tot Sporenburg is zeer onoverzichtelijk. Altijd opletten dus, maar we redden het, want we koesteren het genot dat we hier mogen wonen.

Een pontverbinding past niet bij de bedoelde opzet van deze nieuwe Jordaan. Extra fiets- en brommerverkeer kan hier echt niet. In één klap zal alles, waardoor dit eiland zo succesvol is, verloren gaan. Een pont op Sporenburg laten landen is onbegrijpelijk bureaudenken, het past niet en het is ook niet nodig, de Amsterdamse brug ligt er al.

Laat dit succesvolle gebied intact. Ik wil hier blijven wonen zoals het bedoeld is en zoals het succesvol is gebleken. Hou dit mooie eiland intact, hou het veilig en laat andere steden zien hoe prachtig deze stadsvernieuwing heeft uitgepakt. Wij leven het succes.

Dank daarvoor.

Ed de Zwart (bewoner Sporenburg sinds 1998), Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden