Han Lips

Is het een ramp? Nee, een zwemmer

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: NOS Journaal.

Han Lips
NOS Journaal Beeld NPO 1
NOS JournaalBeeld NPO 1

Bij het wakker worden zaterdagochtend begon Lips te dagen dat in Friesland iets groots werd verricht. Op Teletekst, pagina 101, stond een zinnetje dat we thuis toen nog niet helemaal konden plaatsen: 'Zware nacht Van der Weijden'. En dat tussen het wereldnieuws, maar één regel gescheiden van de kop: 'Kofi Annan (80) overleden'.

Olympisch kampioen en voormalig kankerpatiënt Maarten van der Weijden had het plan opgevat om de Elfstedentocht te zwemmen. Met ruim zestig uur zwemmen, drie dagen bijna zonder slaap, wilde hij geld ophalen voor kankeronderzoek. De NOS zei: dat willen we wel in beeld brengen.

Er kwam een uitzwaaiuitzending en er werd een feestelijke inhuldiging gepland met Ilse DeLange en Mark Rutte. En toen liep het allemaal een beetje uit de hand.

Online was de geweldige krachtsinspanning van Van der Weijden dagenlang live te volgen bij de NOS. We kwamen aan de weet dat hij halve bananen afwisselde met zijn lievelingseten: pizza fungi. En we zagen hoe hij languit door een sluis werd getakeld.

Gisterochtend meldde Teletekst: 'Van der Weijden bereikt Franeker'. Later: 'Van der Weijden nadert Bartlehiem'. Toen hij door de dokter uit het water werd gehaald, kwamen de blokletters van stal die de NOS normaal alleen tevoorschijn haalt bij wereldschokkend nieuws. Martijn Bink was ter plekke en sprak omstanders die de zwemmer meteen uitriepen tot sportman van de eeuw.

Daar kon Lips zich best in vinden, maar thuis begonnen we ons ook te ergeren aan de Elfstedenkoorts die om zich heen greep op de journaalredactie. Nee, er was geen oorlog, geen aanslag, geen brug ingestort en toch werden in het achtuurjournaal acht minuten ingeruimd.

Toen vorige week bij Genua de snelweg uit de lucht viel - 43 doden - sloeg het journaal daar maar vijf minuten aan stuk.

Reageren? hanlips@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden