Lezersbrief

'Is er ook een mensvriendelijker alternatief voor trams?'

De tram en het onderhoud ervan zorgt voor veel overlast, stelt David Frankenhuis in een lezersbrief. 'Is het echt noodzakelijk een negentiende-eeuws vervoermiddel de 21ste eeuw in te persen?'

'Trams en bijbehorend onderhoud verstoren niet alleen de mobiliteit.' Beeld anp
'Trams en bijbehorend onderhoud verstoren niet alleen de mobiliteit.'Beeld anp

Lokale media staan bol van klachten over omleidingen door gemeentelijke werkzaamheden bij CS, Leidseplein en elders in onze stad. De activiteiten hangen voor een belangrijk deel ­samen met reparaties aan de traminfrastructuur of de vervanging ervan.

Trams en bijbehorend onderhoud verstoren echter niet alleen de mobiliteit. Zo blesseren fietsers zich regelmatig als zij uitglijden op de rails of erin klem komen te zitten en zijn er tussen half zes 's ochtends en diep in de nacht problemen rond geluidsoverlast van de - veelal te hard rijdende - trams.

Railsonderhoud
Ook krijgen omwonenden van trampleinen jaarlijks een of twee perioden van nachtelijk railsonderhoud (slijpen en lassen) voor hun kiezen. De 45 decibelnorm voor 's nachts, gesteld door de Wereld Gezondheidsorganisatie en bekrachtigd door de Europese Commissie, wordt op flagrante wijze geschonden.

Tot overmaat van ramp is het GVB al geruime tijd bezig het tramspoor met verhogingen boven het wegdek uit te tillen, waardoor dat deel van de publieke ruimte exclusief voor trams - en taxi's - wordt.

Mensvriendelijker alternatief
Dit ontwricht de mobiliteit van overige verkeersdeelnemers en staat haaks op het concept van shared spaces, een modern inzicht waarmee onder meer aan de IJ-zijde van CS succes is geboekt.

Amsterdammers betalen jaarlijks via de belasting zo'n honderd miljoen euro aan het GVB, dat een fors deel van het geld gebruikt voor trams en spooronderhoud. Beste gemeente, is het echt noodzakelijk een negentiende-eeuws vervoermiddel de 21ste eeuw in te persen of is er ook een mensvriendelijker alternatief?

David Frankenhuis, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden