PlusPunten en komma's

Is de vlag van Oekraïne geel-blauw of geelblauw?

In deze rubriek vertellen we waarom we dingen in de krant schrijven zoals we ze schrijven. Vragen? puntkomma@parool.nl

Maxime Smit

In de volgende zin uit de krant van dinsdag zit een gekkigheidje, maar wat zou dat zijn?

‘Op video’s is te zien hoe ze heen en weer varen met geelblauwe vlaggen met ‘No war’ erop.’

De imperfectie zit in het woord ‘geelblauw’. Dat sloeg in het stuk, een reportage over in Turkije aanmerende luxeschepen uit Rusland en een protest daartegen, op de kleuren van de vlag van Oekraïne. Die vlag bestaat uit een baan geel en een baan blauw en dat moet je dan schrijven als ‘geel-blauw’, niet ‘geelblauw’.

Geel-blauw, geelblauw: wat is het verschil? Een kniesoor die erop let vermoedelijk, maar er is dus een betekenisverschil tussen de twee. ‘Geel-blauw’ laat zien dat er twee kleuren in het spel zijn die allebei afzonderlijk zichtbaar zijn: de kleur geel en de kleur blauw, zoals bij de vlag van Oekraïne.

‘Geelblauw’, daarentegen, betekent dat we één kleur zien die bestaat uit een mengsel van de kleuren geel en blauw. Aan de volgorde – eerst geel, dan blauw – kun je ook nog aflezen dat het hier gaat om een gelig blauw. Zou je de kleuren omdraaien (blauwgeel), dan is iets blauwig geel.

Met deze wetenschap wordt het leven ineens enorm overzichtelijk. Hoe schrijf je bijvoorbeeld ‘zwart-witfoto’ of ‘zwart-witfilm’? Nou, met dat streepje tussen zwart en wit dus, want een zwart-witfoto bestaat uit de kleuren zwart en wit, en niet uit een mengkleur.

En wat doe je met de beschrijving van een geelachtig vuur met ook oranje erin dat op een foto is te zien, zoals bij een stukje afgelopen zaterdag over de World Press Photo? Dan schrijf je ‘oranjegele vlammenzee’ (‘Twee jaar geleden won fotojournalist Matthew Abbott de tweede prijs met zijn foto van een kangoeroe met daarachter een oranjegele vlammenzee’).

Leuk is ook dat het meer figuurlijke ‘zwart-witdenken’ eveneens met een streepje geschreven wordt. Het gaat hier dan natuurlijk niet om de letterlijke kleuren zwart en wit, maar om het feit dat iemand niet van de nuances is.

Niet van de grijstinten dus.

Of zwartwit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden