Republiek Amsterdam

Is de tijd van een relatief progressieve VVD voorbij?

Michiel Couzy
Michiel Couzy Beeld Wolff
Michiel CouzyBeeld Wolff

Het zal vast niet de bedoeling zijn geweest van de uitgeprocedeerde asielzoekers van We Are Here, maar hun woningkraak in Oost vormt een perfecte warming-up voor de rechtse oppositie in de gemeenteraad.

VVD, CDA en Forum voor Democratie (FvD) zijn al weken vaste gast in de Rudolf Dieselstraat, waar We Are Here een aantal woningen bezet, om schande te spreken over de krakers, uitgeprocedeerden nog wel, en over de linkse meerderheid die hen de hand boven het hoofd houdt en weigert in te grijpen. Die softies van GroenLinks.

Ach, konden ze maar, net als de mariniers, de stad schoonvegen en vrijwaren van al het langharig en werkschuw tuig.

Het kabaal op rechts laat zien wat wij de komende jaren kunnen verwachten. Bij alle incidenten in de stad zal de law-and-orderoppositie klagen over zoveel bandeloosheid in het linkse Amsterdam.

Marianne Poot, het rechtse geweten van de VVD, zal uren kwijt zijn aan schriftelijke vragen, spoeddebatten en interrupties, met in haar kielzog Annabel Nanninga van FvD en Diederik Boomsma, die van het CDA in Amsterdam een oerconservatieve partij heeft gemaakt.

Dit rechtse geluid heeft lang niet meer zo luid geklonken in de Stopera. Want na de verkiezingen is niet alleen sprake van een progressieve meerderheid in de raad, maar ook van een rechtse oppositie die bestaat uit drie partijen.

In de vorige periode was het CDA de enige verkondiger van het conservatieve geluid vanuit de oppositiebanken: de VVD zat in het college, FvD nog niet in de raad.

Met name de rol van de VVD is interessant.

De partij zit namelijk officieel nog in het college, met twee wethouders, en is dus medeverantwoordelijk voor de manier waarop het stadsbestuur de afgelopen jaren is omgegaan met de krakers van We Are Here.

Een links college van GroenLinks, D66, SP en PvdA is in aantocht, maar nog geen werkelijkheid. Als Marianne Poot vindt dat Amsterdam te soft is - en dat vindt ze - dan voert ze daarmee feitelijk oppositie tegen haar eigen partij.

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen, verantwoordelijk voor de openbare orde, is ook van de VVD. Zijn politieke kleur is officieel niet van belang, maar zijn zichtbare ergernis over het optreden van zijn partijgenoten is wel opvallend.

Het feit dat Amsterdam de mobiele eenheid niet heeft afgestuurd op de We Are Here-krakers is natuurlijk niet de schuld van de linkse gemeenteraad, legde de burgemeester deze week voor de zoveelste keer uit aan zijn eigen partij.

Het Amsterdamse kraakbeleid geldt al sinds 2010 en het primaat voor ontruimingen ligt bij het Openbaar Ministerie, niet bij de burgemeester of een linkse gemeenteraad.

Dat weet Poot natuurlijk ook wel, maar zij wil deze politieke buitenkans niet verloren laten gaan door al teveel nuances.

Van Aartsen wees ook fijntjes naar een andere VVD'er: Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter in de Tweede Kamer, die in een vorig leven als staatssecretaris geen oplossing wist te vinden voor een opvang voor uitgeprocedeerden en gemeenten opzadelde met deze etterende wond.

Diezelfde Dijkhoff geeft nu in een filmpje op de VVD-site vrolijk de schuld aan de 'linkse gemeenteraad'.

Lange tijd was de VVD in Amsterdam relatief progressief, met liberalen als Eric van der Burg, Marja Ruigrok, Pieter Litjens en, sinds kort, Van Aartsen.

De retoriek van Poot wijst erop dat de Amsterdamse VVD de lijn Rutte-Dijkhoff gaat volgen: conservatief, law-and-order en, als het moet, populistisch.

Ik ben benieuwd hoe lang partijleider Van der Burg zich hier senang bij voelt.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

null Beeld Steen
Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden