'Is de Amsterdamse voedselvisie maar beperkt houdbaar?'

Er is niet veel terechtgekomen van de ambities die de gemeente vorig jaar op voedselgebied formuleerde. Terwijl de stad barst van de goede ideeën. Tijd dat de gemeente haar rol met meer overtuiging oppakt.

De food truck van Joeri Rijneveld, op locatie in Amsterdam-Noord. Beeld Marc Driessen
De food truck van Joeri Rijneveld, op locatie in Amsterdam-Noord.Beeld Marc Driessen

Precies een jaar geleden werd na flink wat ambtelijke ontmoetingen, een ambtswoninggesprek en maatschappelijke dialoog met veel tromgeroffel een voedselvisie vastgesteld door de Amsterdamse gemeenteraad. Niet eerder had de gemeente de relatie tussen voedsel en de stad zo expliciet benoemd.

In de visie met de titel 'Voedsel en de stad' werd het verband gelegd tussen voedsel en de gezondheid van de Amsterdammers, de economische kracht van de stad en de regio, de participatie van Amsterdammers en met de duurzaamheid van de stad. Het document gaf kernachtig weer hoe voedsel een verbindend thema kan zijn.

Robuust voedselsysteem
Natuurlijk viel er nog wel het één en ander af te dingen op de visie. Zo gaven wij een jaar geleden in een interview met deze krant aan dat er naast aandacht voor voedselonderwijs en stadslandbouw wel wat meer aandacht zou mogen zijn voor de groeiende groep voedselondernemers in de stad. Maar het was voor het eerst dat er een duidelijk signaal kwam vanuit de gemeente dat voedsel een plek verdient in het beleid voor een gezonde, sociale, welvarende en duurzame stad. Of zoals het letterlijk werd verwoord in de visie 'geen voedsel, geen stad, geen Amsterdam'.

Met het erkennen van dit belang stond de gemeente Amsterdam niet alleen. In steden als Bristol, Londen en Toronto staat voedsel al jaren op de agenda. En onlangs verscheen het rapport 'Naar een expliciet voedselbeleid' van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, waarin de overheid wordt opgeroepen de overgang naar een ecologisch houdbaar, gezond en robuust voedselsysteem te stimuleren. Daarmee lijkt de Amsterdamse visie op voedsel de wind in de zeilen te hebben.

Tony Chocolonely
Er gebeurt ook ontzettend veel in de stad. Denk aan de honderden jonge mensen die op wereldvoedseldag afkwamen, de vrijwilligers die op een van de vele daktuinen werken, de schooltuinmedewerkers, de food truck-ondernemers, inkoopcollectieven, stadslandbouwinitiatieven of echte Amsterdamse voedselbedrijven zoals Holtkamp en Kesbeke die kraak en smaak geven aan de stad.

De laatste jaren stonden ook interessante Amsterdamse ondernemers op als Instock, het eerste restaurant in Nederland waar uitsluitend wordt gewerkt met voedsel dat anders verspild zou zijn. Tony Chocolonely en Moyee, die zich inzetten om respectievelijk de chocolade- en koffieketen eerlijker en duurzamer te maken. Dit lijkt een fantastische voedingsbodem voor een gemeente die wil aansluiten bij activiteiten in de samenleving.

Helaas blijkt de praktijk stuitend anders. Van de in de visie verwoorde ambitie lijkt weinig waargemaakt te zijn. De eerder vastgestelde visie loopt op zijn eind en er ligt nog geen nieuwe uitvoeringsagenda voor 2015 en verder.

Slimmere voedseldistributie
Sterker nog: in het duurzaamheidsprogramma van wethouder Abdeluheb Choho wordt met geen woord over de voedselvisie gerept of de impact die voedsel kan hebben bij het verduurzamen van de stad. Voedsel lijkt als thema geheel van tafel en zoals vaker ligt de focus binnen duurzaamheidsprogramma's eenzijdig op energiebesparingen.

Daar is niets mis mee, maar het is zeer beperkt als we niet nadenken over de hoeveelheid voedsel die wordt verspild, slimmere voedseldistributie die de hoeveelheid verkeer in de stad beperkt, kortere ketens, duurzamere consumptie en dergelijke.

Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Zo werd vorige week aangekondigd dat een proefproject om meer ruimte te maken voor food trucks en andere mobiele voedselaanbieders zal worden uitgebreid naar meer stadsdelen. Het laat mooi zien waarom wij geloven dat de gemeente wel degelijk een rol heeft in voedselbeleid. Door ruimtelijk beleid kan zij invloed hebben op de voedselomgeving van Amsterdammers en kunnen gezondere en duurzame keuzes worden gestimuleerd.

Overgewicht
Ook kan er ruimte worden gegeven aan een groeiende groep jonge voedselondernemers en kunnen agrarische ondernemers uit het ommeland worden gefaciliteerd met boerenmarkten. Om de consument van de toekomst bewuster te maken en weerbaarder tegen een steeds ongezonder wordende omgeving moet het aanbod op scholen worden verbeterd en voedsel een duidelijkere plek in onderwijsprogramma's krijgen.

In een stad waar één op de zes kinderen kampt met overgewicht, minder dan één procent genoeg groente en fruit eet, steeds meer Amsterdammers afhankelijk zijn van de voedselbank en waar de verschillen in de gemiddelde levensverwachting oplopen tot acht jaar als gevolg van verschillen in dieet, is er volop werk aan de winkel. Een visie die al deze aspecten verbindt en daarmee voorkomt dat er een hapsnapbeleid ontstaat, is essentieel.

Wij hopen dat dit eenjarige jubileum van de voedselvisie voor de gemeente een aanknopingspunt zal zijn om de rol die zij kan spelen met meer overtuiging op te pakken. Hopelijk verliest de gemeente haar vorig jaar opgestelde visie niet uit het oog en sluit ze zich de komende jaren aan bij de energie die in de samenleving leeft om de opgestelde ambities waar te maken.

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden