Opinie

Inwoners Zuidoost: ‘Coach kan er in de Bijlmer veel toe doen’

Masterplan Zuidoost ligt op tafel, maar de gemeente doet er weinig mee. John Leerdam, Jerry Straub, Ton Haans en Hans Res, allen inwoners van het stadsdeel, vragen de gemeente in dit in opiniestuk in te zetten op coaches om echte kansengelijkheid te creëren.

Het Parool
In Zuidoost gaat veel talent verloren door de achterstand waarop de inwoners van het stadsdeel vaak staan. 
 Beeld Shutterstock
In Zuidoost gaat veel talent verloren door de achterstand waarop de inwoners van het stadsdeel vaak staan.Beeld Shutterstock

Ruim voor het uitbreken van de Covid-19-pandemie lanceerde de gemeente het Masterplan Zuidoost dat vol inzet op de verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in stadsdeel Zuidoost.

Het plan moet de komende twintig jaar Zuidoost aandacht geven wegens achterstanden op het gebied van armoede, onderwijs, huisvesting, veiligheid en gezondheid. Daarbij concentreert het zich vooral op jongeren en omvat het commitment van een schare aan partners verenigd in een zogenoemde alliantie. Die alliantie bestaat uit het rijk, de gemeente, het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen, maar ook woningcorporaties, kunst- en cultuurinstellingen en de politie. Het doel: het bieden van kansen aan jongeren.

Talentverlies

Zuidoost kan bogen op een rijke geschiedenis van grootschalige stimuleringsprogramma’s. Maar ondanks het Grotestedenbeleid, Urban, Europees Sociaal Fonds (ESF) en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Efro) en de inzet van vele mensen, maatschappelijke organisaties en miljoenen euro’s van de gemeente, stadsdeel en de Europese Unie, blijft het kwakkelen met de leefbaarheid en veiligheid in Zuidoost.

Armoede en schulden, de vijanden van de leefbaarheid en veiligheid, gaan hand in hand met voortdurende en grote stress, het niet kunnen maken van keuzes of het maken van slechte keuzes. Dat werkt destructief door op de ontwikkeling van kinderen, jongeren en volwassenen.

Kinderen en jongeren uit Zuidoost krijgen doorgaans vaker te maken met een lager schooladvies en maken minder kans op een stageplaats of op een baan vanwege racisme en discriminatie. Dat verstikt hun levenskracht, motivatie en zelfvertrouwen. Veel talent gaat hierdoor nodeloos verloren.

Het is de hoogste tijd om afscheid te nemen van de wijkaanpak, groepsaanpak en doelgroepenaanpak. Het is old school, niet meer van deze tijd. De mens moet weer op het maatschappelijke schild worden gehesen en bij elke aanpak centraal staan.

Dat werkenden gebruik maken van een coach is heel normaal. Een coach die hen helpt bij hun persoonlijke ontwikkeling, het reguleren van hun eigen gedrag en eigenwaarde of bij het maken van de juiste keuzes en het omgaan met stress. Kinderen en jongeren uit arme gezinnen hebben dat voorrecht van een coach die hen helpt niet. Waarom niet?

Amsterdams lef

De Zuidoostalliantie kan dat rechtzetten door de mobilisatie van getrainde bewoners en ervaringsdeskundigen als coach voor inwoners die dat nodig hebben. Voordat kwetsbare bewoners een andere weg richting perspectief inslaan, is eerst persoonlijke aandacht en vertrouwen naast compassievol advies zonder bevoogding én tijd nodig.

Vertrouwen, perspectief en resultaten verlagen de drempel voor inwoners om hulp te vragen, een stap die nu voor velen in een maatschappij die verwacht dat iedereen voor zichzelf zorgt een heel moeilijke is. De meeste mensen vragen pas om hulp als hun het water al ver boven de lippen staat.

Veel leed kan worden voorkomen als iemand, de coach, op tijd signalen of alarmbellen herkent. Een coach helpt mensen hun eigen kracht, potentieel en talent te zien en te gebruiken om de uitzichtloosheid om te keren naar perspectief.

De gemeente moet daarvoor wel geld uittrekken: in de huidige plannen wordt dat onvoldoende gedaan. Het geld dat de komende twee jaar beschikbaar wordt gesteld, komt nota bene van het rijk. En na de twee jaar is er nul euro gereserveerd voor het Masterplan Zuidoost.

Naast beleid is er een portie Amsterdams lef nodig om het over een andere boeg te gooien. Voor Zuidoost ligt er nu een uitgelezen kans om coaching toe te voegen aan het palet van maatregelen om kinderen en jongeren echt vooruit te helpen en de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken.

Amsterdam-Zuidoost en zijn inwoners kunnen dat.

Jerry Straub is voormalig gemeenteraadslid en zet zich actief in voor Amsterdam-Zuidoost. Tot voor kort was hij actief bij een welzijn- en kinderopvangorganisatie en World of Food. John Leerdam is voormalig lid Tweede Kamer. Hans Res en Ton Haans zijn beiden betrokken inwoners van stadsdeel Amsterdam-Zuidoost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden