Lezersbrief

‘Instortende kades in Amsterdam: geen verrassing!’

Dat de kades in Amsterdam er slecht voor stonden, wisten we al, en dit was echt een accident waiting to happen, schrijft Paroollezer Peter Goedkoop.

Scheuren in de kademuur van de Leliegracht. Het beheer van Amsterdamse bruggen en kades is de afgelopen decennia verwaarloosd. Beeld Koen van Weel/ANP

Ach, wat een verrassing: de kades en bruggen storten in! Er is 300 miljoen ge­reserveerd, maar boze ­tongen beweren dat het weleens 2 miljard euro kan kosten. De boze tongen hebben waarschijnlijk gelijk!

Vroeger werd die openbare infrastructuur goed in de gaten gehouden door grote gemeentelijke diensten als Openbare Werken en dat kostte natuurlijk vrij veel geld. Bovendien waren de directeuren van die diensten vaak machtiger dan de wethouder onder wie ze vielen; ze zaten vaak zó lang op hun post dat ze bijna elke stoeptegel in de stad kenden. Hun diensten bulkten van de inhoudelijke kennis. Een oude voorman werd met zijn ploeg naar een object gestuurd waar hij als jongmaatje zijn eerste ervaringen opdeed, en deelde die ervaring.

Dát moest anders van onze nogal kortzichtige bestuurders. Niet alleen moest die macht van de top worden gebroken (de macht van inhoudelijke kennis), al dat geld kon ook veel beter worden besteed aan leuke dingen voor de mensen. Dat vergrootte immers de kans op herverkiezing van de politici. En och, een beetje minder onderhoud, dat merk je toch niet? Nou, niet meteen, maar wel jaren later.

Verder was er dedain over de inhoudelijke kennis van die ambtenaren. Die kennis kon je allemaal inkopen op de markt. Dat die tarieven uiteindelijk veel hoger lagen, werd afgedaan met retorica als ‘dan moeten we slim inkopen’. Retorica is al veel te lang de corebusiness van onze Stoperapolitici: je hoeft niks te weten, als je maar mensen kunt vinden die het weten. En die huur je dan gewoon in.

Dat die kades er slecht voor stonden, wisten we al, en dit was echt een accident waiting to happen.

Althans, voor verstandige mensen buiten de Stopera; die zagen dit al van mijlenver aankomen. Het is een gevolg van politieke kortzichtigheid in combinatie met even kortzichtige spreadsheetmanagers en vooral van minachting voor de ervaring die een degelijke vakman opbouwt.

Die zit nu thuis, doet niets met zijn professionele ervaring, geniet inmiddels een uitkering of pensioen, en de gemeente zit met ontzettend dure gebakken peren die de burger mag betalen.

Het wordt hoog tijd dat men in het stadhuis niet alleen kwistig het woord ‘respect’ uitspreekt, maar ook de daad bij het woord voegt: hebben we als stad nog voldoende kennis om zelf onze zaken te regelen of hobbelen we voortaan zo van crisis naar crisis?

Peter Goedkoop, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden