Lezersbrief

'Inspraak over locatie 24 uursopvang was een farce'

Joan van der Heijden vraagt zich in deze lezersbrief af of ze volgende keer misschien FvD moet stemmen. 'Ze gaan voor de makkelijkste weg, berijden hun stokpaardjes, doen net alsof je nog iets in te brengen hebt, maar zijn allang weer met iets anders bezig.'

Leden van de Amsterdamse krakersgroep We Are Here Beeld ANP
Leden van de Amsterdamse krakersgroep We Are HereBeeld ANP

Op 25 maart was de voorlichtingsavond in Buitenveldert waar de buurt werd geïnformeerd over het voornemen de brandweerkazerne aan de Van Leijenberglaan aan te wijzen als 24/7 onderkomen voor uitgeprocedeerde en afgewezen asielzoekers. De toeloop was overweldigend, de zaal te klein.

Aanwezig waren de betreffende wethouder, Rutger Groot Wassink en iemand van de stadsdeelraad, Flora Breemer. Groot Wassink legde uit dat het nog een voornemen was, er was nog niets beslist, hij keek nog naar andere locaties. Er was veel verzet vanuit de bewoners tegen dit voornemen: in Buitenveldert wonen veel alleenstaande ouderen, veelal vrouwen, die zich overvallen voelen door dit voornemen. Men voelt zich hierdoor onveilig, deze mannen hebben niets meer te verliezen.

Schuin tegenover de kazerne is het verzorgingshuis met veel slechtlopende senioren, sommigen dementerend, zij voelen zich nu nog veilig als ze een wandelingetje maken. Naast het Gelderlandplein zijn scholen en in Buitenveldert is een grote joodse gemeenschap en de joodse school (al met bewaking). Groot Wassink zei aan het einde van de avond opnieuw dat niets zeker was.

17 april was de inspraakavond. Eindelijk konden de bewoners laten weten hoezeer dit hun leven aantast. De publieke tribune was overvol. Belangstelling was er helaas niet van het college. Zodra het inspraakgedeelte begon, verdween de burgemeester, waarschijnlijk naar de tv waar Ajax speelde. De wethouder was ongeïnteresseerd en keek nauwelijks naar degenen die voor hun wijk opkwamen. De voorzitter lette wel op: op de spreektijd. Alleen Nanninga (FvD) en Poot (VVD) stelden af en toe een vraag.

Al met al een farce, zeker toen ik onderweg naar huis bericht kreeg dat stadsdeelraad Zuid zojuist had ingestemd met de toewijzing van de brandweerkazerne voor deze bestemming. Ik ben erg teleurgesteld in het beleid van de gemeente en het stadsdeel. Ze gaan voor de makkelijkste weg, berijden hun stokpaardjes, doen net alsof je nog iets in te brengen hebt, maar zijn allang weer met iets anders bezig.

Ach, die buurtbewoners, we kunnen altijd nog een comité instellen met inspraak, dan dempen we de put wel als het misgaat en het kalf verdronken is. Volgende keer misschien toch maar FvD stemmen!

Joan van der Heijden, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden