Ingezonden brief
Ingezonden brief: ‘Maak de UvA dit jaar vrij van #MeToo’
Drie keer in anderhalf jaar tijd is er aan de Universiteit van Amsterdam een #MeToo-schandaal aan het licht gekomen. Bij de rechtenfaculteit kwam in het voorjaar van 2019 de zaak-Beltzer naar boven en onlangs waren er twee zaken bij de faculteit der geesteswetenschappen: een docent bij conservering en restauratie en een andere bij Franse taal en cultuur. Deze docenten hebben studenten betast en intimiderende en seksistische opmerkingen gemaakt.
Deze week, de start van de tweede helft van het academisch jaar, staat in het teken van verschillende acties van studenten en docenten met als boodschap: maak van 2021 een #MeToovrij jaar. Hoewel Geert ten Dam, voorzitter van het College van Bestuur, eind augustus in Het Parool nog garandeerde ‘dat elke melding of klacht zorgvuldig wordt onderzocht’ en sociale onveiligheid ‘niet wordt geaccepteerd’, is het allang bekend dat dit niet het geval is.
In 2016 stelde de diversiteitscommissie reeds dat er op de UvA geen ‘veilige en efficiënte procedures’ bestaan rondom discriminatie. Onlangs deed de commissie sociale veiligheid soortgelijke vaststellingen.
Geen verantwoordelijkheid
Het falen van de UvA wordt onderstreept door cijfers die universiteitsblad Folia bekend maakte. Van de 248 meldingen die tussen 2016 en 2018 zijn gedaan bij vertrouwenspersonen over grensoverschrijdend gedrag hebben er slechts vijf tot een officiële klacht geleid. Ook werd de afgelopen jaren alleen een gering percentage van ingediende klachten in behandeling genomen.
De reacties van de bestuurders laten zien dat zij niet bereid zijn om verantwoordelijkheid voor hun handelen te nemen, maar ook dat ze niet in staat zijn om de nodige veranderingen in gang te zetten. Zo werd het NRC-onderzoek naar aanleiding van het incident bij conservering en restauratie ‘zeer onevenwichtig’ genoemd en werden de uitkomsten intern in twijfel getrokken, terwijl maar liefst 71 alumni te kennen hadden gegeven bij de decaan dat zij zich herkenden in het geschetste beeld. “Als er geen formele klacht ligt, kun je als bestuurder niet zoveel,” zei de decaan in een interview met het NRC.
De Asva en studentenraden hebben het vertrouwen in de decaan opgezegd. Ook de ondernemingsraad van de betreffende faculteit verzocht het bestuur afgelopen juli al ‘zichzelf ernstig af te vragen of zij de aangewezen personen zijn’ om ‘een omgeving van vertrouwen en veiligheid te creëren’. Wij roepen de Raad van Toezicht van de UvA op om haar verantwoordelijkheid te nemen en een veilige universiteit te waarborgen.
Natalie Scholz, Geertje Hulzebos, Markus Stauff en Gijs van Donselaar, Faculteit der Geesteswetenschappen, UvA.