Opinie

Ingezonden brief: ‘De gemengde school? Ik zie alleen maar voordelen’

Degi ter Haar en Jan Baan
null Beeld Getty Images / Maskot
Beeld Getty Images / Maskot

‘Kinderen presteren minder op een gemengde school, was de conclusie op de voorpagina van Het Parool van 27 januari. Ze zouden er minder kans maken op een hoog advies dan op een school met vooral hoogopgeleide ouders. Jonge ouders zullen zich nog eens achter de oren krabben, voordat ze voor een gemengde school kiezen.

Wij – beiden vader en wonend in De Baarsjes – merken ook dat veel hoogopgeleide ouders uit de buurt kiezen voor een school met ‘hun soort mensen’, ook al is deze wat verder weg. Wij kozen bewust wél voor een gemengde school, de Joop Westerweelschool, omdat wij dit voor onze kinderen én voor de maatschappij het beste vinden.

Maatschappelijk gezien hebben gemengde scholen voordelen. In een tijd van groeiende spanningen en polarisatie heeft het volgens ons een meerwaarde als kinderen van jongs af kinderen uit andere bevolkingsgroepen ontmoeten. Daarnaast hebben kinderen met laag opgeleide ouders voordelen bij een goed gemengde school. Ze trekken zich op aan het hogere niveau en zullen later beter functioneren in de maatschappij.

Ook blijkt uit onderzoek dat kinderen op gemengde scholen extra vaardigheden leren door de grote culturele diversiteit op die scholen. Het stimuleert bijvoorbeeld het empathisch vermogen en de interculturele sensitiviteit, wat later in een steeds diverser wordende samenleving goed van pas kan komen. Voorwaarde daarvoor is dat het de school lukt een schoolcultuur te creëren, waar verbondenheid ontstaat tussen zowel leerlingen als ouders onderling. Op de school van onze kinderen is dat duidelijk gelukt.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ook de hoogopgeleide ouders kiezen voor een gemengde school? Onze mening is: gelijke kansen bieden betekent ongelijk behandelen. Een gemengde school vergt meer van de ­docenten doordat er grotere niveauverschillen zijn dan op een school met een homogenere populatie. Er wordt veel van docenten gevraagd om kinderen de ondersteuning te kunnen bieden die zij nodig hebben om het gewenste niveau te bereiken.

Wil de gemeente dat gemengde scholen aantrekkelijk zijn voor álle ouders dan zal extra geïnvesteerd moeten worden om de beste leerkrachten juist hier te krijgen.’

Degi ter Haar en Jan Baan, ­Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden