'ING? Dat staat voor Ik Nu Graaien'

Paroollezers reageren gemengd op de sluiproute naar een hogere beloning voor ING-topman Ralph Hamers, die straks 3 miljoen euro opstrijkt.

Het Parool
Ceo Ralph Hamers tijdens een presentatie van ING-jaarcijfers Beeld Remko de Waal/ANP
Ceo Ralph Hamers tijdens een presentatie van ING-jaarcijfersBeeld Remko de Waal/ANP

Welke kwaliteiten?
Als topman Ralph Hamers van de ING-Bank echt die uitzonderlijke kwaliteiten heeft die Jeroen van der Veer hem toebedeelt dan was hij allang gevraagd voor een topbaan in het buitenland.

Aangetoond is dat Ralph Hamers die uitzonderlijke kwaliteiten niet heeft. Zou hij die uitzonderlijke kwaliteiten namelijk wel hebben, dan zou dat de bank in Nederland 3.000.000 euro op jaarbasis besparen.

Marcel van den Bos, Amsterdam

Van bank veranderen
Wat ongelofelijk jammer dat ons bankrekeningnummer zo vast zit aan een bank.

Eigenlijk belachelijk dat wat met het mobiele nummer wel gelukt is, dat je het kunt meenemen, dit met je bankrekeningnummer niet kan. Als dat geregeld was, was ik vandaag al weggegaan bij ING Bank. Terug naar de Postbank, liefst.

Henk Hospers, Amsterdam

Wie betaalt, bepaalt
Ook ik ben geschokt door de salarisstijging van topman Hamers bij ING. Een flard uit het NOS Journaal: "Alleen aandeelhouders kunnen deze loonsverhoging nog tegenhouden."

Niets is minder waar, u en ik kunnen dat tegenhouden. Immers: wie betaalt, bepaalt.
Ik ben met tegenzin achter de computer gekropen, maar wist binnen een half uur hoe je naar een andere bank kunt overstappen en zag dat de impact wel meevalt.

Mensen mogen nooit vergeten hoe krachtig collectieve actie is. Blijf niet op je luie bank zitten, maar doe wat! Anders verwatert de verontwaardiging en wordt een signaal afgegeven dat dit kunstje nog wel vaker te doen is.

Ten slotte wens ik de heer Hamers veel succes met zijn nieuwe baan in het buitenland.

Hugo Molenaar, Amsterdam

Bank van gemeente
Van D66 moet worden onderzocht of de gemeente niet naar een andere bank kan, omdat de topman van ING een - toegegeven - forse salarisverhoging heeft gekregen.

Dat veranderen van bank is eerder onderzocht en alleen een grote bank kan het gemeentelijke betaalverkeer van 6 miljard euro per jaar adequaat verwerken. Dan blijven er niet veel kandidaten over en bij die paar andere banken wordt ook ruim betaald.

Het zal dus nog lastig worden om een bank te vinden waarvan de topman een salaris verdient dat onze politici aanvaardbaar vinden. Een argument is dat ING jaren geleden met tien miljard staatssteun overeind is gehouden, maar dat geld is, met rente, allang terugbetaald. Dat maakt dat argument krachteloos.

Bovendien gaat de samenleving niet over het salaris van de topman van de ING. Dat zijn de commissarissen en in laatste instantie de aandeelhouders. En veranderen van bank zal de gemeente ook een hoop geld en ambtelijke energie kosten. Misschien wel een miljoen euro? Is dat het waard?

Het is daarom verbazingwekkend dat allerlei politici, D66 voorop, weer over elkaar heen buitelen in politieke correctheid en hun afschuw uitspreken over iets waar ze niet over gaan. En dan kostbare dingen willen - iets met kind en badwater.

We hebben in Amsterdam nog genoeg problemen waar de dames en heren wel over gaan en waar ze te weinig constructiefs mee doen. Daar kunnen ze zich beter mee bezig houden.

Peter Goedkoop, Amsterdam

Personeel
Ik las zojuist dat de ceo van de ING er 50 procent bij krijgt omdat hij in de eredivisie thuishoort. Het personeel wordt beloond met 1,7 procent meer. Gezien dit grote verschil hoort dit personeel blijkbaar nog niet thuis in de Jupiler League.

Advies aan ING: gebruik dit geld voor opleiding van je personeel. Vraag aan ING: toen dit bedrijf het zo slecht deed dat het moest worden gered met geld van de belastingbetaler, is het salaris van de ceo toen ook verlaagd naar een bijpassende beloning?

Laurens Hoitsema

ING
Ik Nu Graaien

Jeroen Goeman Borgesius, Amsterdam

Verzin een list
Op de voorpagina van Het Parool van donderdag wordt terecht vastgesteld dat het graaien bij de ING terug is. Op 22 maart 2011 kon ik niet nalaten in deze krant een ingezonden brief aan ING-topman Jan Hommen te wijden.

Ik schreef : "Ach meneer Hommen, waar bent u, en u bent niet de enige, nu toch mee bezig? U verdient al aanzienlijk meer dan grootverdiener Gerrit Zalm en nu dichtte u zichzelf ook nog eens een bonus van meer dan één miljoen euro toe. Wat moet u toch met al dat geld? Alle pensioenen bij ING worden bevroren. Ook niet zomaar. En er wordt straks gekort op de pensioenen van oud-werknemers. Hoe kunt u in godsnaam nog rustig slapen?"

De heer Hommen zag na enige dagen af van de variabele beloning (echt niet door mijn brief, hoor, ik ben wel realist) en alle cliënten van de ING kregen een schrijven van de Directeur Personal Banking ING. Hij schreef onder andere: "We hebben onderschat welk signaal hiervan zou uitgaan naar u, de samenleving en de politiek."

De commissarissen van de ING hebben wederom onvoldoende aangevoeld welk signaal van de exorbitante loongroei van de topman Hamers, die overigens schatrijk is, uitgaat naar de samenleving. Ook nu weer zijn de pensioenen onderwerp van gesprek.

Een FNV-bestuurder merkte op, dat de ING de kosten van het pensioen naar beneden wil brengen door de eigen bijdrage van de werknemers te verhogen.

De president-commissaris Jeroen van der Veer is zonder enige twijfel een slimme man. Er moet toch iemand te vinden zijn, die net even slimmer is. Tom Poes zei het indertijd al: "Verzin een list." Ik zie in elk geval met belangstelling de brief van de Directeur Personal Banking ING tegemoet.

Aart Stijntjes, Diemen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden