Derk Sauer

In Rusland trekken burgers hun eigen conclusies over corona

Corona verspreidt zich overal, ook in Rusland. Tot het weekend werd de uitbraak er gebagatelliseerd, maar nu is het ineens toch het belangrijkste nieuws. Columnist Derk Sauer praat ons vanuit Moskou dagelijks bij.

Derk Sauer

De andere oma is over om haar eerste kleinkind te bewonderen. Valeria is cardioloog in Vladivostok. Gisteravond zagen we op het nieuws het Russische Antonov-vliegtuig landen in Amerika met medische hulpgoederen.

“Misplaatste stunt,” zei Valeria, “In ons ziekenhuis moet ik het doen met drie mondkapjes per dag - en dan zijn wij nog goed af. Er is aan vrijwel alles tekort terwijl de echte toestroom nog moet komen.”

Valeria hecht weinig waarde aan de officiële coronacijfers. “Ik heb een patiënt met hoge koorts en druk op de borst. Typische coronaverschijnselen. Maar alleen mensen die uit het buitenland komen worden getest. We hebben veel te weinig testmateriaal. Daarom is het aantal ‘longontstekingen’ ook zo hoog.”

Vandaag zijn er officieel 771 gevallen bijgekomen.

In een land waar vaak zeer slordig met de waarheid wordt omgesprongen, wreekt dat zich tijdens zo’n crisis. Wie moet je geloven als je op de ene dag hoort dat ‘alles onder controle’ is en de volgende dag dat er sprake is van een pandemie. Van de media moet je het ook niet hebben. Die praten de autoriteiten slechts naar de mond.

Dus trekken de burgers hun eigen conclusies. De buurman kwam langs met de vraag of ‘wij in Holland’ niet wisten hoe het er precies voorstaat. Een andere buurtbewoner houdt al dagen vol dat het allemaal een plot is van de CIA. Dat er veel meer Amerikaanse dan Russische doden te betreuren zijn, doet zijn mening niet veranderen.

Onze vriend Boris - die een hoge regeringsfunctie bekleedt, en die twee weken geleden nog volhield banger te zijn voor tbc dan voor corona - is nu overstuur. Hij is met zijn gezin naar Zuid-Rusland vertrokken, want volgens hem wacht Moskou de apocalyps.

Een andere vriend Rostislav, eigenaar van een grote keten restaurants, zegt: “Ik ben bang voor wat er gaat gebeuren. Alles is tot stilstand gekomen, zonder enige economische opvang of organisatie. We gaan Amerika achterna.”

Derk Sauer is uitgever van The Moscow Times en columnist bij Het Parool. Hij is ook ­oprichter van de Russische krant Vedomosti en oud-uitgever van RBK Gazeta.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden